Ενέργεια

Υποχώρηση πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 81 δολ. το Brent, στα 77 δολ. το αργό

Υποχώρηση πάνω από 1% για το πετρέλαιο - Στα 81 δολ. το Brent, στα 77 δολ. το αργό

Μειώθηκαν τα αποθέματα

 

Πτώση σημείωσε το πετρέλαιο την Πέμπτη καθώς ο αντίκτυπος των χαμηλότερων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ λόγω της χειμερινής καταιγίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίστηκε από τους φόβους ότι η Federal Reserve θα μειώσει τη ζήτηση με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Περί τις 8:10 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 1,46% στα 81δολ., μετά από κέρδη περίπου 2,7% από την προηγούμενη συνεδρίαση ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε απώλειες 1,25% στα 77,31 δολάρια.

Και τα δύο εκτινάχθηκαν την Τετάρτη, αφού τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, σημειώνοντας πτώση 5,89 εκατομμυρίων βαρελιών για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Δεκεμβρίου.

Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν πετρέλαιο θέρμανσης και αεροπορικά καύσιμα, μειώθηκαν επίσης, αντίθετα με τις προσδοκίες για άνοδο.

Τα αποθέματα μειώθηκαν καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης επρόκειτο να εκτιναχθεί στα ύψη λόγω μιας ισχυρής χειμερινής καταιγίδας που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν να αναμένονται νότια ως το Τέξας και ρεκόρ χαμηλών προβλέψεων για τη Φλόριντα.

Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν σχεδόν 2.000 πτήσεις στις ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένες για την Πέμπτη και την Παρασκευή, διακόπτοντας τα ταξίδια διακοπών για χιλιάδες και στέλνοντας ένα πτωτικό σήμα για τη ζήτηση ταξιδιωτικών καυσίμων.

Οικονομικά στοιχεία

Το πετρέλαιο έχασε τα κέρδη του μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ που έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα και η οικονομία ανέκαμψε ταχύτερα από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία αύξησαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα ήταν πιο πιθανό να εντείνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία και να εμποδίσει την κατανάλωση καυσίμου.

«Αυτό άρχισε να καταστρέφει τη δυναμική λόγω των φόβων ότι η Fed θα κατέρρεε ξανά την αγορά», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο.

Επίσης, οι ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από το κύμα COVID-19 της Κίνας και τους φόβους για παγκόσμια ύφεση, άσκησαν πιέσεις στις τιμές.

Η Κίνα μπορεί να δυσκολεύεται να κρατήσει ακριβή αριθμό λοιμώξεων από τον COVID-19 καθώς παρουσιάζει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εν μέσω ανησυχιών για έλλειψη στοιχείων από τη χώρα.
Νοσοκομείο της Σαγκάης ενημέρωσε το προσωπικό του να προετοιμαστεί για μια «τραγική μάχη» με τον COVID-19 καθώς αναμένει ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους της πόλης θα μολυνθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς ο ιός σαρώνει την Κίνα σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτος.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης