Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι στόχοι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Damco για τη νέα μονάδα της Αλεξανδρούπολης

Οι στόχοι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και Damco για τη νέα μονάδα της Αλεξανδρούπολης

Κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας και για τις εξαγωγές

 

Στρατηγικής σημασίας τόσο για τις τρεις ελληνικές εταιρίες που συμμετέχουν στο project, όσο και για τον ενεργειακό τομέα της χώρας είναι η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 840 MW που θα κατασκευάσουν στην Αλεξανδρούπολη η ΔΕΗ η ΔΕΠΑ και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες προβλέπει τη συμμετοχή στην εταιρία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (έχει ιδρυθεί από τον όμιλο Κοπελούζου), της ΔΕΗ με ποσοστό 51%, της ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29%, ενώ η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου διατηρεί το 20% στο νέο σχήμα.


Η στρατηγική κίνηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η πλέον ενδιαφέρουσα από τις τρεις συμμετοχές είναι αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας αφού η εταιρία ανοίγεται για πρώτη φορά σε μια νέα αγορά αυτή του ηλεκτρισμού και ειδικότερα της ηλεκτροπαραγωγής, αφού ήδη μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση ηλεκτρισμού.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας που στοχεύει να καταστεί ένας καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος, με την κίνηση αυτή κάνει ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο της. Διατηρώντας ως κύρια δραστηριότητα της την εμπορία φυσικού αερίου, προχωρεί πλέον σε στοχευμένες κινήσεις για την επέκταση της παρουσίας της σε όλους τους επιμέρους τομείς του κλάδου όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, η θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού και η εμπορική δραστηριότητα στη λιανική αγορά τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού.
Έτσι η συμφωνία για συμμετοχή στη μονάδα της Αλεξανδρούπολης που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το πρώτο τρίμηνο του 2023 για να λειτουργήσει στο τέλος του 2025, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μέσω αυτής η εταιρία εισέρχεται σε μια νέα αγορά και κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τη μετατροπή της σε ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση.

Παράλληλα, εξασφαλίζει οικονομική ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής της «Φυσικό Αέριο» αφού θα συνάψει μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρισμού (PPA) με τη νέα μονάδα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει περαιτέρω τη θέση της στη λιανική αγορά ενέργειας, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει έναν σταθερό πελάτη για την πώληση φυσικού αερίου με την ιδιότητα της ως του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου της χώρας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας καθίσταται περισσότερο ανταγωνιστική και αλλάζει επίπεδο στον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Ενισχύει το στόλο της η ΔΕΗ

Από την πλευρά της η ΔΕΗ θα προσθέσει μια νέα μονάδα παραγωγής στο στόλο της ο οποίος για πολλά χρόνια τώρα δεν έχει ανανεωθεί πέραν της μονάδας της λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023.
Μπορεί η ΔΕΗ να κάνει τα τελευταία χρόνια στροφή προς τις ΑΠΕ, όμως οι μονάδες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν για αρκετά χρόνια ακόμη να είναι απαραίτητες για το σύστημα και μακροπρόθεσμα θα παρέχουν ευελιξία για την οποία θα αμείβονται. Εξάλλου η μονάδα της Αλεξανδρούπολης είναι τοποθετημένη σε κομβικό σημείο παρέχοντας τη δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία η οποία δεν διαθέτει μονάδες φυσικού αερίου.
Άλλωστε μονάδες όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που είναι σχεδιασμένες να έχουν βαθμό απόδοσης 63% (τον υψηλότερο όλων των μονάδων φυσικού αερίου της χώρας) έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος ενός συστήματος μηδενικών ρύπων και να έχουν νευραλγικό ρόλο, για μια εταιρία όπως η ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά τον όμιλο Κοπελούζου που έχει σχεδιάσει και προωθήσει την αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας οι συνέργειες με το FSRU της Αλεξανδρούπολης το οποίο κατασκευάζει ο όμιλος και στο οποίο επίσης συμμετέχει η ΔΕΠΑ, είναι προφανείς. Η νέα μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού.

Πέραν αυτών η νέα μονάδα είναι σχεδιασμένη να τοποθετηθεί σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αφού θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται μια αναπνοή από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες. Με άλλα λόγια θα αποτελέσει ένα νέο πυλώνα για την ενεργειακή επάρκεια στην Ν.Α. Ευρώπη και μια γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ενώ θα συμβάλει στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης