Τελευταία Νέα

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρωπαϊκά σπίτια διαθέτουν μπαταρίες για τις ηλιακές τους εγκαταστάσεις

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρωπαϊκά σπίτια διαθέτουν μπαταρίες για τις ηλιακές τους εγκαταστάσεις
Ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στο εύρος του 30% βλέπει η SolarPower Europe
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρωπαϊκά σπίτια θα υποδεχθούν το νέο έτος με μπαταρίες για τους ηλιακούς σταθμούς τους. Πρόκειται για αύξηση άνω του 50% από το τέλος του 2021, σημαντικά υψηλότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί σύμφωνα με το energymarketprice.

Η SolarPower Europe εκτιμά ότι η χωρητικότητα των οικιακών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών θα φτάσει τα 9,3 GWh μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η αναμενόμενη χωρητικότητα έως το 2026 θα μπορούσε να ανέλθει έως και τις 44,4 GWh, σύμφωνα με στοιχεία από το European Market Outlook για την οικιακή αποθήκευση μπαταριών 2022–2026.

Καθοριστικός παράγοντας για τις εγκαταστάσεις είναι οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και η μεγάλη συνέργεια με τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, καθώς επεκτείνει τη χρήση και εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας. Το μέσο ποσοστό σύνδεσης μεταξύ BESS και PV αυξήθηκε από 23% το 2020 σε 27% το 2021.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά οικιακής αποθήκευσης, έχει το υψηλότερο ποσοστό σύνδεσης μεταξύ μπαταριών και ηλιακών συλλεκτών, 80%, καθιστώντας το R-BESS σχεδόν ένα τυπικό μέρος των ηλιακών συστημάτων.

Το 2021, με 2,3 GWh εγκατεστημένα κατά τη διάρκεια του έτους, η ευρωπαϊκή αγορά οικιακών μπαταριών αυξήθηκε κατά 107% σσε σχέση με το 2020, με αποτέλεσμα έναν συνολικό λειτουργικό στόλο άνω των 650.000 μονάδων με αθροιστική χωρητικότητα 5,4 GWh.

Ισχυρή ανάπτυξη

Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο το 2022, που χαρακτηρίζεται από ακόμη υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι το 2021 και ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει βελτιώσει την επιχειρηματικότητα για την αποθήκευση στο σπίτι.

«Αναμένουμε ότι η αγορά κατοικιών BESS θα διατηρήσει μια πολύ υψηλή πορεία ανάπτυξης: αφού η αγορά έφτασε τη 1 GWh το 2020 και τις 2,3 GWh το 2021, το μεσαίο σενάριό μας αναμένει να εγκατασταθούν 3,9 GWh το 2022, αυξημένες κατά 71% από το προηγούμενο έτος. Κατά τη διάρκεια του 2022, το όριο του ενός εκατομμυρίου κατοικιών με ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση έχει ξεπεραστεί», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι θετικές συνθήκες της αγοράς και τα υποστηρικτικά πλαίσια που αναμένονται σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεσοπρόθεσμα θα αυξήσουν τη σωρευτική δυναμικότητα της ηπείρου σε 9,3 GWh έως το τέλος του 2022 και θα φτάσουν τις 32,2 GWh το 2026 στο μεσοπρόθεσμο σενάριο τους, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στο εύρος του 30% ή περισσότερο για όλα τα ενδιάμεσα έτη.

Υπό τις βέλτιστες συνθήκες, οι οικιακές επιχειρήσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έναν στόλο μπαταριών έως 44,4 GWh μέχρι το τέλος του 2026, σε σύγκριση με 23,2 GWh στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Μεγάλες αγορές

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι μεγαλύτερες αγορές για οικιακές μπαταρίες το 2022 θα είναι η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία.

Η έκθεση αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τεσσάρων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών.

Η SolarPower Europe εκτιμά ότι η Γερμανία, η οποία ήταν υπεύθυνη για το 59% όλων των εγκαταστάσεων το 2021, θα διατηρήσει την πρώτη θέση το επόμενο έτος.
Μέχρι το 2026, ωστόσο, η Πολωνία και η Σουηδία αναμένεται να αντικαταστήσουν την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλο της SolarPower Europe, η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση είναι το τέλειο "ζευγάρι". Οι μπαταρίες παρέχουν τη δύναμη του ήλιου όλο το εικοσιτετράωρο και μειώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης