Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρύθμιση για τα PPAs με φυσική παράδοση ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Ρύθμιση για τα PPAs με φυσική παράδοση ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Θα εξαιρείται από το πλαφόν στην τιμή παραγωγού η ηλεκτρική ενέργεια που θα διατίθεται μέσω PPAs με φυσική παράδοση

 

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση και τα συμβόλαια τους λήγουν στο τέλος του έτους, με στόχο τη σύναψη νέων μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από σειρά διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους, προσανατολίζεται στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα αντιμετωπίζεται ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ της βιομηχανίας και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα με τη ρύθμιση που θα προωθηθεί θα εξαιρείται από το πλαφόν στην τιμή παραγωγού, η ηλεκτρική ενέργεια που θα διατίθεται μέσω PPAs με φυσική παράδοση αφού δεν θα χρειάζεται η εκκαθάριση της να γίνεται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τις μεγάλες βιομηχανίες μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αφού η ενέργεια που θα διαθέτει μέσω αυτών των συμβάσεων δεν θα υπόκειται στο πλαφόν το οποίο έχει θέσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Ιούλιο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί επρόκειτο για το σημαντικότερο από τα εμπόδια που επικαλείτο η βιομηχανία για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος εφαρμογής του πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συμβατός με τον Κανονισμό της ΕΕ (2022/1854). Και τούτο διότι, ο Κανονισμός προβλέπει πως όταν το πλαφόν εφαρμόζεται σε μια διμερή σύμβαση, πρέπει να εφαρμόζεται στα πραγματικά έσοδα του παραγωγού και όχι στα προσωρινά, δηλαδή μετά την εκκαθάριση της συναλλαγής.

Αλλαγές στον κανονισμό

Πάντως για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο για τα PPA με φυσική παράδοση θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες, αφού πέραν της νομοθετικής ρύθμισης θα απαιτηθούν αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και βεβαίως έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έτσι το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά της βιομηχανίας είναι τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα δεδομένου ότι τα συμβόλαια της ΔΕΗ με τις περισσότερες από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες εκπνέουν σε λίγες ημέρες (31/12/2022). Μια λύση, την οποία επί του παρόντος δεν συζητά η ΔΕΗ, θα ήταν η παράταση των υφιστάμενων συμβολαίων για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα στη διαδικασία σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη βιομηχανία. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις διεκδικούν τη δυνατότητα σύναψης με τους ίδιους όρους, δηλαδή χωρίς η εκκαθάριση να γίνεται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και χωρίς να υπάρχει πλαφόν στην τιμή παραγωγού και PPAs χρηματοοικονομικής φύσης με ενέργεια προερχόμενη από μονάδες ΑΠΕ.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας στα «πράσινα» ΡΡΑs, η μόνη διαφορά μεταξύ των χρηματοοικονομικών ΡΡΑs, στα οποία είναι πλήρως καθορισμένα, τόσο η μονάδα παραγωγής, όσο και ο αγοραστής, και των ΡΡΑs με φυσική παράδοση, είναι η μεσολάβηση ενός προμηθευτή, η οποία δεν είναι εφικτή πάντα, όταν το «πράσινο» ΡΡΑ καλύπτει μόνο μέρος του φορτίου του καταναλωτή.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, ενώ η υποχρεωτική μεσολάβηση ενός προμηθευτή αποτελεί εμπόδιο, σε «πράσινα» ΡΡΑ, που συνάπτουν βιομηχανικοί καταναλωτές και τα οποία καλύπτουν μέρος του φορτίου τους, δεν αποτελεί εμπόδιο για τους καθετοποιημένους προμηθευτές, οι οποίοι έτσι θα μονοπωλήσουν τα «πράσινα» ΡΡΑs.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης