Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτοξεύθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Εκτοξεύθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Οι καθαρές εισαγωγές την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στις 215.313 ΜWh, καταγράφοντας υψηλό 35 εβδομάδων

 

Στα ύψη είναι το τελευταίο δεκαήμερο οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Τις τελευταίες πέντε ημέρες μάλιστα έφτασαν σε πρωτόγνωρο ποσοστό συνεισφοράς στο μίγμα καυσίμου. Ειδικότερα, στις 24 Δεκεμβρίου ήταν στο 37.3%, ανήμερα Χριστουγέννων στο 37,7%, στις 26 Δεκεμβρίου στο 39,2%, χθες στο 33,2% ενώ σήμερα θα φτάνει στο 35,2%.


Σημαντικά ποσοστά έχασαν το φυσικό αέριο, οι λιγνίτες και οι ΑΠΕ. Για παράδειγμα σήμερα, οι λιγνίτες από 22% προ δύο εβδομάδων έπεσαν στο 15% την προηγούμενη εβδομάδα ενώ τις τελευταίες ημέρες επέστρεψαν σε μονοψήφια ποσοστά _ χθες στο 7,9% και σήμερα στο 8,4%. Αντιστοίχως το φυσικό αέριο ήταν χθες και σήμερα γύρω στο 32% από 44% προ δύο εβδομάδων και οι ΑΠΕ στο 19,7% και 17,4% από 28% - 29% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τα υψηλά ποσοστά εισαγωγών των τελευταίων ημερών ακολούθησαν εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας (από τις 19 Δεκεμβρίου) οπότε ο μέσος όρος των εισαγωγών ήταν στο 24%, ενώ το υπόλοιπο μείγμα συμπλήρωναν το φυσικό αέριο με 30%, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με 29%, ο λιγνίτης με 15% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 3%. Οι καθαρές εισαγωγές την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στις 215.313 ΜWh, καταγράφοντας υψηλό 35 εβδομάδων. Σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με εκτίμηση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έπαιξε η ετοιμότητα των γειτονικών χωρών να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια και η ανταγωνιστική τιμή ηλεκτρισμού που προσέφεραν.

Αλλαγή συστήματος

Οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 265.100 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται το περασμένο Σάββατο (24/12), διαμορφούμενη στις 47.590 MWh.
Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 49.788 MWh, εκ των οποίων 18.658 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα (19/12). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηριστεί ως καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.Σε σύγκριση δε με την εβδομάδα 12 – 18 Δεκεμβρίου, η διαφορά ήταν πρωτόγνωρη καθώς οι καθαρές εισαγωγές είχαν τότε μηδενική συνεισφορά στο μίγμα καυσίμου, καθότι το σύστημα είχε εξαγωγικό χαρακτήρα.

Στην αλλαγή του συστήματος από εξαγωγικό σε εισαγωγικό σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις ακριβότερες αγορές, τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όπως και αυτήν (έως σήμερα). Κι αυτό παρότι παρατηρείται σημαντική πτώση το περασμένο επταήμερο της μέσης τιμή εκκαθάρισης της αγοράς (ΤΕΑ), διαμορφούμενη στα 232,70 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 20,64% από την τιμή της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης