Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εxxon Mobil σε ΕΕ: Ο φόρος στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών είναι αντιπαραγωγικός

Εxxon Mobil σε ΕΕ: Ο φόρος στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών είναι αντιπαραγωγικός
Ο φόρος απροσδόκητων κερδών είναι «αντιπαραγωγικός»

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την ακύρωση του νέου φόρου υπερκερδών σε πετρελαϊκούς ομίλους των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει νομική εξουσία να επιβάλει την εν λόγω έκτακτη εισφορά.

Τα κέρδη ρεκόρ φέτος από εταιρείες πετρελαίου που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας ενίσχυσαν τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του κλάδου.Ο φόρος απροσδόκητων κερδών είναι «αντιπαραγωγικός», αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Exxon, «Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκόσμια ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη», είπε η Norton.

Η εκδοχή της ΕΕ

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος Arianna Podesta , είπε ότι έλαβε γνώση της αγωγής. Τόνισε ότι εναπόκειται στο Γενικό Δικαστήριο να αποφανθεί για αυτήν την υπόθεση. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα εν λόγω μέτρα συμμορφώνονται πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η CFO της Exxon Kathryn Mikells είχε υποστηρίξει σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές στις 8 Δεκεμβρίου ότι οι φόροι στα υπερκέρδη που αποφάσισε η Ευρώπη θα μπορούσαν να κοστίσουν στην εταιρεία τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης