Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη της αποθήκευσης υδρογόνου

Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη της αποθήκευσης υδρογόνου

 Σε εξέλιξη έργα αποθήκευσης υδρογόνου σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ  καθώς αναζητούν απεγνωσμένα εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο

 

Σε όλο τον κόσμο, οι ενεργειακές εταιρείες και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αναπτύξουν την ικανότητα αποθήκευσης υδρογόνου σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο σύμφωνα με το Oil Price. Καθώς οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου αυξάνονται, πολλές παγκόσμιες δυνάμεις αναπτύσσουν καλύτερες λύσεις αποθήκευσης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του υδρογόνου για πολλές χρήσεις. Η ενίσχυση της ικανότητας αποθήκευσης θα επιτρέψει στις χώρες να παράγουν και να αποθηκεύουν υδρογόνο για χρήση με τον ίδιο τρόπο όπως το φυσικό αέριο.

Ως μέρος της Εθνικής Στρατηγικής και Οδικού Χάρτη για το Καθαρό Υδρογόνο, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DoE) συζητά τη δυνατότητα αύξησης της αποθήκευσης υδρογόνου. Εξετάζει τις εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αποθήκευση υδρογόνου για να αποφασίσει τη βέλτιστη επιλογή για μακροπρόθεσμη λύση. Το υδρογόνο μπορεί να διατηρηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε σε αέρια ή υγρά δοχεία, σε υπόγειους σχηματισμούς ή σε υλικά όπως φορείς υδρογόνου. Ανάλογα με το πώς θα χρησιμοποιηθεί κάθε μία από αυτές τις επιλογές μπορεί να είναι κατάλληλη.

Υπάρχουν ήδη εμπορικές δεξαμενές και υγρά dewars που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, κυρίως σε ενεργειακούς χώρους και σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων. Καθώς τεράστιες ποσότητες υγρού υδρογόνου χρησιμοποιούνται στην αεροδιαστημική, το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα φιλοξενεί ένα σκάφος αποθήκευσης για 1,25 εκατομμύρια γαλόνια υγρού υδρογόνου. Τα υπόγεια σπήλαια χρησιμοποιούνται επίσης για την αποθήκευση υδρογόνου για χρήση στην πετροχημική βιομηχανία, με τρία γεωλογικά σπήλαια αποθήκευσης υδρογόνου μεγάλης κλίμακας στις Η.Π.Α. Τα περισσότερα από αυτά τα σπήλαια ανασκάπτονται σε κοιτάσματα αλατιού κοντά σε περιοχές που προορίζονται για χρήση υδρογόνου. Ο οδικός χάρτης DoE προσδιορίζει ορισμένες από τις περιοχές στις ΗΠΑ που είναι οι πιο κατάλληλες για μεγαλύτερη ανάπτυξη αποθήκευσης σπηλαίων, τόσο για υδρογόνο όσο και για άνθρακα από εργασίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Κλειδί για την πρόοδο των τεχνολογιών

Το DoE ανδεικνύει την αποθήκευση υδρογόνου ως κλειδί για την πρόοδο των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου για σταθερή ισχύ, φορητή ισχύ και μεταφορά. Λόγω της χαμηλής πυκνότητας θερμοκρασίας περιβάλλοντος, το υδρογόνο έχει χαμηλή ενέργεια ανά μονάδα όγκου και απαιτεί εξειδικευμένες μορφές αποθήκευσης. Οι δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση του αερίου υδρογόνου πρέπει να διατηρούν υψηλή πίεση μεταξύ 350-700 bar. Και το υγρό υδρογόνο πρέπει να αποθηκεύεται σε κρυογονικές θερμοκρασίες, καθώς έχει σημείο βρασμού -252,8°C. Το Γραφείο Τεχνολογιών Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου των ΗΠΑ (HFTO) στοχεύει στην ανάπτυξη επιλογών αποθήκευσης υδρογόνου για την επίτευξη των στόχων αποθήκευσης υδρογόνου του DoE για ελαφρά οχήματα , εξοπλισμό χειρισμού υλικών και φορητές εφαρμογές ισχύος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ενεργειακή εταιρεία SSE ξεκίνησε αυτό το μήνα τις εργασίες για την ανασκαφή ενός υπόγειου σπηλαίου στο ανατολικό Γιορκσάιρ για αποθήκευση υδρογόνου για επείγουσα χρήση. Το έργο περιλαμβάνει έναν ηλεκτρολύτη 35 μεγαβάτ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου που θα αποθηκευτεί στο γιγάντιο σπήλαιο. Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πυροδότηση ενός στροβίλου για την παροχή ενέργειας στο δίκτυο σε περιόδους αιχμής ζήτησης.

Η SSE ελπίζει ότι το έργο Pathfinder, το οποίο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια, θα προσφέρει ένα σχέδιο για έργα αποθήκευσης υδρογόνου μεγαλύτερης κλίμακας στο μέλλον. Αναμένει ότι το έργο θα είναι λειτουργικό έως το 2025. Η Siemens Energy θα πραγματοποιήσει τις εργασίες σχεδιασμού και μηχανικής του έργου. Η SSE έχει ακόμη μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα σχέδια, έχοντας συνεργαστεί με τη νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor για την ανάπτυξη του σταθμού υδρογόνου Keadby στην ίδια τοποθεσία για το 2028. Αναμένεται να είναι ο πρώτος μεγάλος 100% σταθμός υδρογόνου στον κόσμο.

Η εταιρεία ελπίζει να προσελκύσει κρατική χρηματοδότηση για τις δραστηριότητές της με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει χαμηλές θερμοκρασίες και αυξανόμενες τιμές ενέργειας, με φόβους για ελλείψεις φυσικού αερίου, η SSE προσφέρει μια εναλλακτική ανανεώσιμη ενέργεια που αναμένει ότι μια μέρα θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο. Η αργή ανάπτυξη του τομέα του πράσινου υδρογόνου οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος που συνεπάγεται η οργάνωση των εργασιών. Ωστόσο, η κρατική χρηματοδότηση για τέτοιου είδους έργα θα μπορούσε να βοηθήσει τις τεχνολογίες να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να γίνουν φθηνότερες για να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει επίσης τα σχέδιά της για την αποθήκευση υδρογόνου. Θεωρεί την αποθήκευση υδρογόνου ως κλειδί για την παροχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως απαιτείται. Καθώς το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλες ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους, προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια κατά τη μετάβαση σε πράσινο. Μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα ενεργειακά συστήματα πιο ευέλικτα, εξισορροπώντας την προσφορά με τη ζήτηση. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μαστίζει τη βιομηχανία της πράσινης ενέργειας, καθώς τα ηλιακά και αιολικά έργα συχνά αποτυγχάνουν να παρέχουν ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης. Οι νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υδρογόνου, καθώς και η επέκταση της χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών της περιοχής, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της αξιόπιστης παροχής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Καθώς οι επενδύσεις στην τεχνολογία και την παραγωγή υδρογόνου συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, οι εταιρείες στρέφουν την εστίασή τους στην αποθήκευση υδρογόνου ως μέσο για να κάνουν πιο αξιόπιστο τον ενεργειακό εφοδιασμό από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει μια πιο γρήγορη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης