Ενέργεια

Κίνα: «Πληγή» για την πετρελαϊκή ζήτηση του 2023 τα αυξανόμενα κρούσματα Covid

Κίνα: «Πληγή» για την πετρελαϊκή ζήτηση του 2023 τα αυξανόμενα κρούσματα Covid
Ο κινεζικός δείκτης διαχειριστών αγορών (PMI) υποχώρησε στο 47,0 τον Δεκέμβριο από 48,0 τον Νοέμβριο

Η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα θα μπορούσε να είναι πολύ αδύναμη στην αρχή του έτους, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020.

Αυτό οφείλεται στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid το τελευταίο διάστημα. Ο κινεζικός δείκτης διαχειριστών αγορών (PMI) υποχώρησε στο 47,0 τον Δεκέμβριο από 48,0 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS), που έπεσε κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τον Δεκέμβριο, η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα και η πτώση ήταν η πιο απότομη από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020. Το άνοιγμα της οικονομίας στην Κίνα οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των μολύνσεων Covid, προκαλώντας διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας.

Τέλος, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022, αλλά παρά την αστάθεια κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι τιμές αυξήθηκαν ετησίως κατά μόλις 10% σε σύγκριση με το 2021, λόγω της κινεζικής επιβράδυνσης, των φόβων για ύφεση και των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης