Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γερμανία σταματά την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγού

Η Γερμανία σταματά την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγού

Η διακοπή των εισαγωγών με αγωγούς θα επηρεάσει τα διυλιστήρια που προμηθεύουν την ανατολική Γερμανία με καύσιμα

 

Η Γερμανία διέκοψε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγού την 1η Ιανουαρίου, μετά από προηγούμενη δέσμευση να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο παρά το γεγονός ότι το εμπάργκο της ΕΕ εξαιρεί τις ροές αγωγών από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά οι ροές πετρελαίου από αγωγούς προς τα περίκλειστα κράτη μέλη της ΕΕ εξαιρούνται από την απαγόρευση.
Ωστόσο, η Γερμανία και η Πολωνία έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω του αγωγού Druzhba από την 1η Ιανουαρίου.

Η διακοπή των εισαγωγών με αγωγούς θα επηρεάσει τα διυλιστήρια στο Schwedt, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στη Leuna, και στη Σαξονία-Άνχαλτ, που προμηθεύουν την ανατολική Γερμανία με καύσιμα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας είπε ότι έχει προμηθεύσει με εναλλακτικές προμήθειες αυτά τα διυλιστήρια, αναφέρει το DPA.

Το διυλιστήριο Schwedt

Η γερμανική κυβέρνηση έθεσε υπό κηδεμονία την τοπική επιχείρηση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft τον Σεπτέμβριο, παραδίδοντας τον έλεγχο του διυλιστηρίου Schwedt στη ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας της χώρας. Το Schwedt είναι το τέταρτο μεγαλύτερο διυλιστήριο στη Γερμανία, ανήκε κατά 54% στον ρωσικό κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό και λάμβανε το αργό του από τον αγωγό Druzhba. Το διυλιστήριο προμηθεύει το 90% των καυσίμων στο Βερολίνο.

Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία και η Πολωνία κατέληξαν σε συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Πολωνία θα προμηθεύει αρκετό αργό το διυλιστήριο Schwedt ώστε να λειτουργεί με δυναμικότητα 70% από τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πλέον ρωσικό αργό.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι είχε λάβει παραγγελίες για αγορές αργού πετρελαίου τόσο από τη Γερμανία όσο και από την Πολωνία, παρά τη δέσμευση των δύο χωρών να μην αγοράσουν ρωσικό αργό μέσω του αγωγού Druzhba. Ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών Transneft έχει λάβει παραγγελίες για αγορές αργού πετρελαίου από τη Γερμανία και την Πολωνία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ, στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα.

Η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει την παροχή ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων όταν γίνει αισθητή η πλήρης επίδραση των εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης