Ενέργεια

Simson:Τι εξετάζεται για την φορολόγηση των υπερκερδών από ΑΠΕ

Simson:Τι εξετάζεται για την φορολόγηση των υπερκερδών από ΑΠΕ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η μείωση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία κινδυνεύει να εγκαταλείψει την ΕΕ με έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων καυσίμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να σχεδιάζει να αναθεωρήσει την αγορά ενέργειας του μπλοκ των 27 μελών για να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στο φθηνότερο ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους Financial Times, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δεχτεί «πολύ ισχυρή πολιτική πίεση» για να κάνει αλλαγές.«Εργαζόμαστε κάτω από εξαιρετικές συνθήκες και πραγματοποιούμε μεταρρυθμίσεις ταχύτερα από ό,τι συνήθως κάνει η επιτροπή. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είναι πιθανό να προκύψει μια πιο ξεκάθαρη πρόταση» τόνισε χαρακτηριστικά.


Τα δεδομένα

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι περίπου το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές το 2020, σε αντίθεση με περίπου το 36% των ορυκτών καυσίμων και το 25% από πυρηνικές πηγές. Αν και η πιο απλή λύση θα ήταν η μείωση της ζήτησης στο βαθμό που θα μπορούσε να αποκλειστεί εντελώς η παραγωγή με καύση αερίου, αυτό είναι περίπλοκο σε μια τόσο μεγάλη περιοχή με τόσο διαφορετικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τη Simson, η επιτροπή θέλει να επιτρέψει στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στα «πλεονεκτήματα ενός μεγαλύτερου μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αλλά μέλη του κλάδου προειδοποίησαν ότι η παρέμβαση σε υπάρχουσες ρυθμίσεις και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, ενδέχεται να κάνει τις ΑΠΕ λιγότερο ελκυστικές από οικονομικής άποψης.Παράλληλα, προτείνεται και η διεύρυνση του φόρου στα υπερκέρδη των εταιρειών ΑΠΕ, ο οποίος προοριζόταν να λήξει εντός του 2023.

Το μπλοκ αντιμετωπίζει συνεχείς δυσκολίες το 2023. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η μείωση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία κινδυνεύει να εγκαταλείψει την ΕΕ με έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων καυσίμου - περίπου 7 τοις εκατό της κατανάλωσης του 2021 - κατά τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, ο Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos, δήλωσε στους FT ότι τα PPAs είναι τεράστιες συμφωνίες, οι οποίες έγιναν με βάση τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια. επομένως, «είναι σημαντικό να βεβαιωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς, ότι τα δεδομένα δεν θα αλλοιωθούν».

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης