Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λιβύη: Η παραγωγική ικανότητα δεν θα ξεπεράσει τα 1,8 εκατομμύρια Bpd έως το 2024

Λιβύη: Η παραγωγική ικανότητα δεν θα ξεπεράσει τα 1,8 εκατομμύρια Bpd έως το 2024

Τον Νοέμβριο, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Λιβύης ήταν κατά μέσο όρο 1,133 εκατομμύρια bpd

 

Η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου στην αφρικανική Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, αναμένεται να φτάσει το μέγιστο 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2024, ακόμη και αν επικρατήσει πολιτική σταθερότητα και σταματήσουν οι συγκρούσεις, σύμφωνα με έκθεση του Αφρικανικού Ενεργειακού Επιμελητηρίου.

Τον Νοέμβριο, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Λιβύης ήταν κατά μέσο όρο 1,133 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για τον Δεκέμβριο τον περασμένο μήνα.

Οι εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου, που αναφέρθηκαν από το The Libya Observer, δημοσιεύτηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, αφού η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δήλωσε ότι ήλπιζε ότι η χώρα θα μπορούσε να παράγει 3 εκατομμύρια bpd σε δύο ή τρία χρόνια.

Φέτος, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη θα μπορούσε να φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια bpd, μετά από μέσο όρο 1,12 εκατομμύρια bpd το 2022, σύμφωνα με το Αφρικανικό Ενεργειακό Επιμελητήριο.

Από τα τέλη Αυγούστου 2022, η Λιβύη αντλεί κοντά ή και πάνω από 1,2 εκατομμύρια bpd, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία πριν από τους αποκλεισμούς των λιμανιών που ξεκίνησαν την άνοιξη του 2022.

Εξαγωγές

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ανέκαμψε αφού η χώρα επανέλαβε τις εξαγωγές πετρελαίου τον Ιούλιο. Τα πρώτα δεξαμενόπλοια έφτασαν στη Λιβύη για να φορτώσουν πετρέλαιο για εξαγωγή στα μέσα Ιουλίου, τερματίζοντας μια ανωτέρα βία σε βασικά κοιτάσματα πετρελαίου και λιμάνια που υπήρχαν από τον Απρίλιο του 2022.

Η ανωτέρα βία "ακρωτηρίασε" σοβαρά τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων και κλεισίματος εν μέσω του νέου ρήγματος στην πολιτική τάξη της Λιβύης σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να κυβερνά τη χώρα.

Σύμφωνα με μια επισκόπηση του ανάντη τομέα της Αφρικής από το Αφρικανικό Ενεργειακό Επιμελητήριο, «η Total και η Eni είναι «κοντά» στην οριστικοποίηση των συμφωνιών παραγωγής πετρελαίου με τη Λιβύη, όπου η BP πρόκειται επίσης να ξεκινήσει νέες χερσαίες γεωτρήσεις. Όλα αυτά τα καθησυχαστικά σημάδια αντιμετωπίζουν την άλλη μεγάλη πρόκληση που μοιράζονται η Λιβύη, η Αγκόλα και η Νιγηρία: η έλλειψη νέων έργων και οι ξένες επενδύσεις».

Η παραγωγή πετρελαίου της Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς σε λίγο πάνω από 7 εκατομμύρια bpd το 2023. Μια σταθερή Λιβύη και νέα έργα θα μπορούσαν να δουν ότι η παραγωγή θα αυξηθεί στα 7,25 εκατομμύρια bpd έως το 2030, σύμφωνα με το Αφρικανικό Ενεργειακό Επιμελητήριο.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης