Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ενεργειακοί κολοσσοί οδηγούν το χρηματιστήριο προς τις 1.000 μονάδες

Οι ενεργειακοί κολοσσοί οδηγούν το χρηματιστήριο προς τις 1.000 μονάδες
Οι ελληνικές ενεργειακές εταιρίες προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον χάρις τις ισχυρές προοπτικές τους
Σχετικά Άρθρα
Ισχυροποιείται σταθερά το ενδιαφέρον για τις ενεργειακές μετοχές, κατά το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πρωταγωνιστεί σε αποδόσεις, με διεθνή κεφάλαια να προσελκύονται ενόψει και της αναμενόμενης αναβάθμισης,αλλά και της υψηλής κερδοφορίας των εταιριών που παράλληλα υλοποιούν σημαντικά επενδυτικά πρόγράμματα.
Ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα ελκυστικός, χάρις την παρουσία των επιτυχημένων μάνατζμεντ και των εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα.
Παράλληλα η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής των ελληνικών ενεργειακών ομίλων μέσω της κερδοφορίας αλλά και οι μεγάλες δυνατότητές τους για χρηματοδοτήσεις ανοίγουν τους ορίζοντες για deals που οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι θα χαρακτηρίσουν την ενέργεια στο 2023.

Ο αδύναμος κρίκος που φαινόταν μέχρι πρότονος ότι ήταν η ΔΕΗ, έχει αντιστρέψει πλήρως την εικόνα της και η ανάκαμψη της κεφαλαιοποίησης λαμβάνει σάρκα και οστά διασπώντας τεχνικές αντιστάσεις για την μετοχή. Η ΔΕΗ από το χαμηλό των 4,5 ευρώ κατά το καλοκαίρι του 2022 έχει βρεθεί στις παρυφές των 7 ευρώ, αναμένοντας την ολοκλήρωση μιας σειράς ζητημάτων με πρώτο αυτό της εξαγοράς της Enel στην Ρουμανία. Η ΔΕΗ απέδειξε ότι άντεξε στην κρίση παρά το συνολικό τίμημα που πλήρωσε ύψους άνω των 700 εκατ σε φόρους και όπως όλα δείχνουν δεν θα αποκλίνει από τον στόχο των 870 εκατ ευρώ EBITDA το 2022.

Η εικόνα της στην κεφαλαιαγορά αλλάζει σταθερά το  τελευταίο δίμηνο καθώς μεταβλήθηκαν τα δεδομένα για τις τιμές του φυσικού αερίου, απελευθερώνοντας σταδιακά δεσμευμένα κεφάλαια που έχουν καλύψει αντισταθμίσεις, ενώ βελτώνεται η κυκλοφοριακή ταχύτητα εισπράξεων καθώς η πτώση των επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές διαμέσου των επιδοτήσεων, της επέτρεψε να εισπράττει με πολύ πιο ομαλούς ρυθμούς τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Τα επενδυτικά κεφάλαια που σόρταραν την μετοχή έχουν αλλάξει συμπεριφορά και η προσφορά έχει αρχίσει να απορροφάται σταθερά με την μετοχή να ανακτά επίπεδα


Μytilineos : Η λοκομοτίβα της αγοράς

Η λοκομοτίβα της αγοράς όμως είναι η Mitlineos που βρίσκεται πολύ κοντά στην κεφαάλιοποίηση των 3 δισ χάρις την πολύ υψηλή κερδοφορία του 2022 στα 470 εκατ ευρώ αλλά και τις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο τα προσεχή χρόνια. Τρία είναι τα βασικά όπλα της Μytilineoς στην πορεία της ανόδου για το 2023: Η λειτουργία του CCGT στον Άγιο Νικόλαο, δυναμικότητας 820 MW που θα αυξήσει την ενεργειακή παραγωγή του. Κατά δεύτερον οι κλειδωμένες τιμές αλουμινίου για το 2023 με βάση τα υψηλά του 2022 στα συμβόλαια πώλησης και τέλος η ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ τόσο σε ίδιο δυναμικό όσο και κατασκευή και πώληση μονάδων για λογαριασμό τρίτων.

Οι αναλύσεις δίνουν τιμές στόχους στα 4 δισ αλλά και υψηλότερα προεξοφλώντας μια ανοδική κερδοφορία για τα επόμενα χρόνια, που θα στηριχθεί στους τομείς που έχουν αναλυθεί κατά κόρον στα διεθνή κεφάλαια, ειδικά μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό που έδωσε στον όμιλο, μια εικόνα εύληπτη στους επενδυτές για τους βασικούς του τομείς ενέργειας και μεταλλουργίας. Κατά συνέπεια οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία της εταιρείας και στον βαθμό που θα βεβαιώνονται για την επίτευξη των στόχων θα δίνουν και την παραπάνω κεφαλαιοποίηση στην εταιρία, η οποία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση της ιστορίας της με απώτερο στόχο την είσοδο στον FTSE -100 του Λονδίνου.

Η Μytilineoς απέδειξε κατά το 2022 ότι μπορεί να ανταποκριθεί ιδανικά σε περιόδους κρίσεων και ήταν από τους winners του κλάδου παγκοσμίως , χάρις μεταξύ άλλων στις δυνατότητες πρόσβασης στις αγορές φυσικού αερίου. Αυτό άργησε να πιστοποιηθεί από τους ξένους επενδυτές και μόνον μετά τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2022 οριστικοποιήθηκε ένα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που έφερε την κεφαλαιοποίηση σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι βασικές άμεσες εξελίξεις έχουν να κάνουν με το νέο πακέτο μετοχών που παίρνει το Fairfax του Prem Watsa και η παρουσίαση της κερδοφορίας του 2022 εντός του Ιανουαρίου, πρώτη από όλες θα δημοσιοποιήσει η Mytilineos, έχοντας και το roadshow στη Νέα Υόρκη με την Morgan Stanley στα τέλη του μήνα.


Motor Oil: Από διυλιστήριο σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο

Παράλληλα η Motor Oil ανακονώνοντας ένα πρόγραμμα μαμούθ ύψους 4 δισ ευρώ με ορίζοντα το 2030 κα επεκτεινόμενη με εξαγορές σε ΑΠΕ, κυκλική οικονομία, απόβλητα, υδρογόνο αλλά και σε FSRU και ενεργειακή μονάδα αερίου δείχνει χρηματιστηριακά, ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στον MSCI, ενώ η κεφαλαιποίησή της έχει επανέλθει στα 2,4 δισ. Το γεγονός ότι οι τιμές πετρελαίου βρίσκονται σε μια σχετική αποκλιμάκωση και οι ανησυχίες για υφεσιακές επιπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια στάση επιφυλακτικότητας, αλλά η κερδοφορία που ήδη ανακοίνωσε κατά το  9μηνο ξεπέρασε το 1 δισ και οδηγεί σε νούμερα που ο Όμιλος δεν έχει εμφανίσει ιστορικά σε απόλυτα μεγέθη. To πετρέλαιο δείχνει να σταθεροποιείται στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ το deal της Phillips 66 στις ΗΠΑ που αγόρασε την DCP Midstream για 3,8 δισ είναι μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει την τρέχουσα χρονιά.

Η αλήθεια είναι, ότι ακόμα και η αναμενόμενη φορολογία της υπερβάλλουσας κερδοφορίας με 33% δεν αλλάζει την εικόνα των υψηλών μερισμάτων που έχουν εξασφαλιστεί. Οι ξένοι επενδυτές, που καλύπτουν την εταιρία διαμέσου της Goldman και της UBS ανέβασαν τους τελευταίους μήνες την ροή επενδυτικών κεφαλαίων στην εταιρία μετά την εδραίωση της υψηλής κερδοφορίας με βάση τα ισχύοντα δεδομένα. Πρέπει να επισημανθεί ότι το διυλιστήριο χαίρει διεθνούς ανταγωνιστκότητας με πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πετρέλαιο, σε ανταγωνιστικές τιμές και το οποίο φυσικά δεν προέρχεται από την Ρωσία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

H Helleniq Energy, πρώην ΕΛΠΕ μετά το rebranding και μια σειρά αντίστοιχων κινήσεων, ενόψοι ανακοινώσεων νέων εξαγορών στις ΑΠΕ υπολείπεται μόλις 100 εκατ ευρώ της κεφαλαιοποίησης της Motor Oil.

Οι αγορές

Οι αγορές ευρισκόμενες σε μια φάση έντονης επιφυλακτικότητας τους τελευταίους μήνες δείχνουν, ότι θα έχουν προς το παρόν ένα καλό ξεκίνημα για το 2023 μετά και την άνοδο κατά 2% του S&P την περασμέμη Παρσκευή 6/1, ο οποίος ανάκτησε τα επίπεδα των 3.900 μονάδων. Έτσι με την υπεραπόδοση που κάνει η ελληνική αγορά και ειδικά οι ενεργειακές μετοχές λόγω των ελκυστικών δεδομένων τους και της κερδοφορίας τους είνα πιθανό πλέον να δούμε τον γενικό δείκτη της ελληνικής χρηματιστηραικής αγοράς στις 1.000 μονάδες, ένα νούμερο που αποτελεί ψυχολογικό όριο αλλά και σηματοδοτεί την ολική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας με αιχμή αυτή την φορά τον ενεργειακό κλάδο.

Οι διορθώσεις που θα δούμε στην πορεία θα αποτελέσουν ευκαιρίες τοποθετήσεων καθώς η πολεμική εμπλοκή στην Ρωσία αλλά και οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις που αποτελούν τους βασικούς μαύρους κύκνους στην παρούσα φάση, αναμένεται να εξομαλυνθούν μέσα στην χρονιά που διανύουμε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης