Ενέργεια

ΔΕΗ:«Ξεκλειδώνει» το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας - Έμφραξη του φράγματος τον Ιούλιο του 2024 ο στόχος

ΔΕΗ:«Ξεκλειδώνει» το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας - Έμφραξη του φράγματος τον Ιούλιο του 2024 ο στόχος
Στη νέα μελέτη ενεργειακής επάρκειας που έχει υποβάλλει προς έγκριση ο ΑΔΜΗΕ στο ΥΠΕΝ η ημερομηνία λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού είναι η  1η Ιανουαρίου 2026
Τρεις και πλέον δεκαετίες, μετά την έναρξη της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας Τρικάλων, συνδεδεμένο τότε με το φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου, το έργο φαίνεται να ξεκινά και πάλι. Λίγο πριν το κλείσιμο του 2022, στις 28 Δεκεμβρίου, θυροκολλήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα Μεσοχώρας, μια ανακοίνωση της ΔΕΗ από δικαστικό επιμελητή με θέμα «Δημοσίευση πρότασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 1.744.962.55 τ.μ. οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας με βάση τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους»..

 
Στόχος η λειτουργία 1/1/2026

Το έργο άλλωστε περιλαμβάνεται και στη νέα μελέτη ενεργειακής επάρκειας έως το 2034 που έχει υποβάλλει προς έγκριση ο ΑΔΜΗΕ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ημερομηνία λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού (ΥΗΣ) την 1η Ιανουαρίου 2026.
Για να λειτουργήσει ωστόσο ο ΥΗΣ Μεσοχώρας απαιτείται να επιλυθούν μια σειρά από εκκρεμότητες. Έτσι, η ανακοίνωση της ΔΕΗ είναι το πρώτο βήμα πριν την αναγκαστική απαλλοτρίωση περιουσιών, μια τυπική διαδικασία που είχε επαναληφθεί και το καλοκαίρι του 2020. Θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός των δικαιούχων και το ύψος των αποζημιώσεων από το Εφετείο. Όπως ανέφερε σε τοπικά μέσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας, «είμαι πιστός στη δέσμευση της κυβέρνησης μας, αλλά και δικής μου προσωπικά, για το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουμε το έργο της Μεσοχώρας».
 
Οι απαλλοτριώσεις

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι μια διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα δημόσια έργα και, όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, πριν φτάσει στο στάδιο του ορισμού της τιμής από δικαστήριο, υπάρχει και δυνατότητα να οριστεί και τιμή από την εταιρεία προς τους κατοίκους. «Είχα ήδη επισκεφθεί τον οικισμό και είχα πει ότι η αποζημίωση θα είναι διπλάσια της αντικειμενικής αξίας και περίπου 30% πάνω από την εμπορική αξία, και αυτό ισχύει ακόμη. Τους επομένους μήνες θα υπάρξουν λοιπόν και τα χρήματα της αποζημίωσης αυτής», τόνισε ο ίδιος. Και πρόσθεσε: «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει το έργο και θα γίνει πράξη. Είναι μια τεράστια ευκαιρία το φράγμα και η λίμνη που θα δημιουργηθεί, για να δώσουμε ζωή στην περιοχή και στα γύρω χωριά. Και το σημαντικότερο βέβαια για την ενέργεια που θα κερδίσουμε από το νερό που αυτή τη στιγμή χάνεται. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει, και ο στόχος μας είναι να υπάρξει η έμφραξη του φράγματος τον Ιούλιο του ’24.»

Το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, κοντά στο χωριό Μεσοχώρα. Η κατασκευή του έργου άρχισε το 1986 και ουσιαστικά περατώθηκε τον Απρίλιο του 2001. Η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών και στην έναρξη λειτουργίας του ΥΗΕ Μεσοχώρας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το έργο ήταν συνδεδεμένο με τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Το κόστος των έργων υπολογίζεται στα 275 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον περίπου 81,4 εκατ. ευρώ έως την ολοκλήρωσή του συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης