Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αποτυπώνεται η πτώση (- 13,4%) των τιμών του αερίου στην χονδρεμπορική - Πτώση αναμένεται στα τιμολόγια Φεβρουαρίου

Αποτυπώνεται η πτώση (- 13,4%) των τιμών του αερίου στην χονδρεμπορική - Πτώση αναμένεται στα τιμολόγια Φεβρουαρίου
Σε ότι αφορά το μίγμα παραγωγής οι εισαγωγές παραμένουν στην πρώτη θέση με 31,46% ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ελληνική αγορά παραμένει ακριβότερη από τις δυο διασυνδεμένες αγορές

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας η οποία κινείται πτωτικά από την τελευταία ημέρα του προηγούμενου έτους και μετά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 282,95 ευρώ/MWh που είχε διαμορφωθεί η μέση τιμή στην ελληνική Αγορά Επόμενη Ημέρας στις 31/12, έχει μειωθεί κατά σχεδόν 95 ευρώ/MWh και για σήμερα 9/1 διαμορφώθηκε στα 188,74 ευρώ/MWh. Ενδεικτικό της πτωτικής τάσης είναι το γεγονός ότι η σημερινή μέση τιμή μειώθηκε κατά 13,40% παρά το ότι η ζήτηση είναι αυξημένη όπως παραδοσιακά συμβαίνει την πρώτη ημέρα της εβδομάδας σε σχέση με το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα ο όγκος συναλλαγών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι αυξημένος κατά 11,58% στις 271.995 MWh σε σχέση με χθες.

Παραμένουν υψηλά οι εισαγωγές στο μείγμα

Έχει αρχίσει λοιπόν να αποτυπώνεται η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας, στην οποία η παραγωγή ηλεκτρισμού τιμολογείται με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα. Σημειώνεται ότι η τιμή TTF για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου την περασμένη Παρασκευή 6/1 διαμορφώθηκε στα 69 ευρώ/MWh, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε πέσει και στα 63 ευρώ/MWh από 135 ευρώ/MWh στις 15 Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι η αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά θα αποτυπωθεί στα τιμολόγια λιανικής του Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές στις 20 Ιανουαρίου, περιορίζοντας σημαντικά τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για επιδοτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο οι τιμές των προμηθευτών κινήθηκαν από τα 0,358 ευρώ/MWh έως και 0,489 ευρώ/MWh για καταναλώσεις έως 500 KWh το μήνα.
Πάντως σε ότι αφορά το μίγμα παραγωγής οι εισαγωγές παραμένουν στην πρώτη θέση με 31,46% ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ελληνική αγορά παραμένει ακριβότερη από τις δυο διασυνδεμένες αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Οι ΑΠΕ καλύπτουν το 26,91% του μίγματος, το φυσικό αέριο το 22,35%, ο λιγνίτης το 11,75% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 3,25%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση των υδροηλεκτρικών είναι περιορισμένη λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της ανάγκης διατήρησης αποθεμάτων για τους επόμενους μήνες.

Πτωτικά οι τιμές σε όλη την Ευρώπη

Παρόλα αυτά η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη αν και είναι η μόνη μαζί με την ιταλική που σημειώνουν πτώση. Σε όλες τις υπόλοιπες αγορές η άνοδος των τιμών είναι εξαιρετικά μεγάλη αναδεικνύοντας τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά συνολικά.
Στην Ιταλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 157,64 ευρώ/MWh με μείωση 4%, στη Βουλγαρία στα 139,7 ευρώ/MWh με άνοδο 39,5%, στη Γαλλία στα 126,41 ευρώ/MWh με άνοδο 85,3% ενώ στη Γερμανία η άνοδος είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αφού έφθασε στο 87,5% και η τιμή διαμορφώθηκε στα 129,29 ευρώ/MWh.
Οι αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έσπασαν όλα τα ρεκόρ ανόδου αφού η τιμή αυξήθηκε κατά 734% και διαμορφώθηκε σε 77,93 ευρώ/MWh.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές και στην ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης το κόστος της οποίας προστίθεται στο χονδρεμπορικό κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι προμηθευτές. Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα του έτους το σύνολο του κόστους των τριών υπηρεσιών της Αγοράς Εξισορρόπησης διαμορφώθηκε σε 19,75 ευρώ/MWh, την περίοδο από 19-25/12 ήταν στα 17,60 ευρώ/MWh ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου είχε ξεπεράσει τα 26 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης