Ενέργεια

Rosneft : Αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia 2

Rosneft : Αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia 2

Η Gazprom στοχεύει να ξεκινήσει την παράδοση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού μήκους 2.600 km έως το 2030

 

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft θέλει να στέλνει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της στις περιοχές Krasnoyarsk και Irkutsk στον αγωγό Power-of-Siberia 2, που θα τροφοδοτεί την Κίνα μέσω της Μογγολίας, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant την Δευτέρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Vladimir Putin, ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο με επιστολή του να θεωρηθεί η Rosneft ως πιθανός προμηθευτής φυσικού αερίου στον αγωγό Power of Siberia 2, εκτός από τον επικεφαλής του έργου, τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, ανέφερε η Kommersant.

Η ρωσική Gazprom στοχεύει να ξεκινήσει την παράδοση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Power-of-Siberia 2 μήκους 2.600 km έως το 2030.Ο αγωγός θα μπορούσε να μεταφέρει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως.

Η Ρωσία προμηθεύει επί του παρόντος φυσικό αέριο την Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2019 μετά από οκτώ χρόνια κατασκευής. Το Power of Siberia 2 συνδέει πεδία φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία με αντίσοιχα στην ανατολική Ρωσία και παραδίδει αέριο στην Κίνα μέσω Μογγολίας.

Αποθέματα

Η Rosneft έχει αποθέματα 1,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στα κοιτάσματα κατά μήκος της διαδρομής του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου, ανέφερε η Kommersant.
Συγκεκριμένα η διαδρομή του Power of Siberia 2 βρίσκεται κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Rosneft, με αποθέματα 1 τρισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων στα νότια της επικράτειας του Κρασνογιάρσκ και άλλα 0,5 τρισεκατομμύρια στην περιοχή του Ιρκούτσκ. Ως εκ τούτου, ο επικεφαλής της Rosneft ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο στην επιστολή να λάβει υπόψη «τους όγκους ανεξάρτητων παραγωγών για να επιτύχει ένα συνεργατικό αποτέλεσμα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου», ανέφερε στην Kommersant πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής.

Εκτός από μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, η Rosneft είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στη χώρα μετά την Gazprom και τη Novatek.

Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι λόγω των δικών της τεράστιων πόρων φυσικού αερίου, η Gazprom είναι απίθανο να ενδιαφέρεται να λάβει φυσικό αέριο από τρίτους για τον μελλοντικό αγωγό προς την Κίνα, σύμφωνα με την Kommersant.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Alexander Novak να επεξεργαστεί το αίτημα της Rosneft να ληφθούν υπόψη τα αποθέματα φυσικού αερίου της κατά την κατασκευή του αγωγού, ανέφερε η εφημερίδα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης