Τελευταία Νέα

Δεσμευμένα 9 GW για έργα φαντάσματα ! - Στο 80% οι οριστικές πρoσφορές σύνδεσης για μελλοντικές επενδύσεις

Δεσμευμένα 9 GW για έργα φαντάσματα ! - Στο 80% οι οριστικές πρoσφορές σύνδεσης για μελλοντικές επενδύσεις

 Ρύθμιση ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για  τον περιορισμό του χρονικού διαστήματος δέσμευσης  δικτύου

 

Στα 9 GW ΑΠΕ φτάνουν τα έργα «φαντάσματα» Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο, καθώς έχουν εξασφαλίσει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ), αλλά οι επενδυτές δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίησή τους. Στην ισχύ των έργων αναφέρθηκε πρόσφατα σε άρθρο του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας ρύθμισης που θα οδηγήσει στο ξεκαθάρισμα, αλλά και στη σημασία της επέκτασης και αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς.


Ήδη το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα περιορίζει το χρονικό διάστημα στο οποίο οι επενδυτές θα μπορούν να δεσμεύουν χώρο στο δίκτυο προκειμένου να αποδεσμευθεί σημαντικός πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος, ο οποίος θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα υγιή έργα ΑΠΕ, επενδυτών που προτίθενται να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.

Στο μεταξύ, ο Διαχειριστής έχει ήδη καλύψει με Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης σχεδόν για το 80% του ηλεκτρικού χώρου που θα δημιουργήσει ο ΑΔΜΗΕ μέσω των επενδύσεων σε νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Με το δεκαετές επενδυτικό του πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ, διευρύνει τον ηλεκτρικό χώρο ώστε από τα 18 GW χωρητικότητας που έχουν σήμερα, να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας τα 28 GW.

Νέοι σταθμοί

Είναι αξιοσημείωτο ότι, εντός του 2022, ο Διαχειριστής χορήγησε όρους σύνδεσης για νέους σταθμούς ΑΠΕ, ισχύος 5 GW, ενώ η συνολική ισχύς των έργων με ενεργές Προσφορές Σύνδεσης ανέρχεται σε 12 GW. Μάλιστα, περισσότερες από τις μισές προσφορές όρων σύνδεσης, δηλαδή κοντά στα 3 GW, αφορούσαν σε καινούρια έργα ΑΠΕ, και ειδικότερα της Ομάδας Α και των δέκα υπο-ομάδων προτεραιότητας που είχαν καθοριστεί από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία είχε εκδοθεί παραμονές του περασμένου Δεκαπενταύγουστου. Δηλαδή περίπου το μισό από το συνολικό μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 6.750 MW εγκατεστημένης ισχύος που έχει οριστεί για την ομάδα Α και τις υπο-ομάδες της.

Με αυτόν τον ρυθμό έγκρισης ΟΠΣ κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ξεκαθαρίσματος του ηλεκτρικού χώρου από τα έργα που έχουν λάβει όρους σύνδεσης δίχως να υλοποιούν τις επενδύσεις καθώς και ο μετασχηματισμός και η ανάπτυξη του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να προχωρήσουν ώριμα έργα και να επιτευχθούν οι εθνικοί ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης