Ενέργεια

Bloomberg: Στα 160 εκατ. ευρώ ημερησίως το κόστος του πετρελαϊκού πλαφόν στη Ρωσία

Bloomberg: Στα 160 εκατ. ευρώ ημερησίως το κόστος του πετρελαϊκού πλαφόν στη Ρωσία
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις χώρες της G7 και οι σχετικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττουν τη Μόσχα

Στα 160 εκατ. ευρώ ημερησίως κοστίζει στην Ρωσία το πλαφόν της Δύσης στο πετρέλαιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται έκθεση του Φινλανδικού Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις χώρες της G7 και οι σχετικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττουν τη Μόσχα και το κορυφαίο ρωσικό πετρέλαιο πωλείται ήδη πάνω από δύο φορές χαμηλότερα από τις παγκόσμιες τιμές.

«Η απαγόρευση στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ και τα ανώτατα όρια τιμών του πετρελαίου τέθηκαν επιτέλους σε ισχύ και ο αντίκτυπός τους ήταν τόσο σημαντικός όσο αναμενόταν», δήλωσε ο Λάουρι Μιλίβιρτα, επικεφαλής αναλυτής φινλανδικού ερευνητικού κέντρου.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η Ρωσία έχει αποστείλει αργό πετρέλαιο αξίας 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πλοία που υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών. Άλλα μέτρα που λαμβάνονται μαζί με τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών, όπως αυστηρότερες κυρώσεις για μη συμμόρφωση και πρόσθετες κυρώσεις στην πώληση δεξαμενόπλοιων, θα μπορούσαν να μειώσουν τα έσοδα από ορυκτά καύσιμα κατά άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, αναφέρει η έκθεση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι το ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που επέβαλαν οι δυτικές χώρες τον Δεκέμβριο πέτυχε τον στόχο του να διατηρήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά περιορίζοντας τα έσοδα της Ρωσίας.

«Ενώ το ανώτατο όριο της τιμής του αργού πετρελαίου έχει τεθεί σε ισχύ μόνο για περίπου ένα μήνα, βλέπουμε ήδη πρόωρη πρόοδο προς τους δύο αυτούς στόχους και ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι το ανώτατο όριο τιμής μειώνει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας”, δήλωσε η κα Γέλεν πριν από την συνάντηση με την Καναδή ομόλογό της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης