Ενέργεια

TTF: Αν σπάσει τα τρέχοντα επίπεδα, θα ξαναπέσει στα 29 ευρώ/MWh σύμφωνα με την Credit Suisse

TTF: Αν σπάσει τα τρέχοντα επίπεδα, θα ξαναπέσει στα 29 ευρώ/MWh σύμφωνα με την Credit Suisse
Κρίσιμα για την διακύμανση των συμβολαίων του TTF τα επίπεδα 62,5 ευρώ – 66 ευρώ

Πτώση 6,7% στα 65,3 ευρώ/MWh σημειώνει η τιμή του συμβολαίου Φεβρουαρίου του TTF, με τους επόμενους μήνες να διαμορφώνονται μεταξύ 65-68 ευρώ.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Credit Suisse, η τιμή των 77,4 ευρώ που έχει διασπαστεί καθοδικά αφορά ένα ισχυρό σημείο στήριξης.

Στην παρούσα φάση, η ζώνη στην οποία έχει προσεγγίσει η καθοδική πορεία της τιμής, δηλαδή η περιοχή 62,5 ευρώ – 66 ευρώ αποτελεί ένα πολύ βασικό επίπεδο στήριξης για την πορεία της τιμής του συμβολαίου TTF που αντιστοιχεί στα χαμηλά, σε σχέση με το α΄6μηνο του 2021 και το ξεκίνημα του 2022.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Credit Suisse, αν διασπαστεί το επίπεδο αυτό, τότε η καθοδική τάση θα επιταχυνθεί με στόχο να προσεγγίσει τα υψηλά της περιόδου 2018-2020 που αντιστοιχούν στην ζώνη 28,6 – 29,7 ευρώ.

Δηλαδή, η τιμή του φυσικού αερίου θα επιστρέψει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή αυτά που αντιστοιχούν στα προ της κρίσης, διαμορφώνοντας τελείως διαφορετικά δεδομένα για τις ενεργειακές οικονομίες της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας ειδικότερα.

Στην εξέλιξη αυτή, έχει συμβάλλει μια σειρά από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον καλό καιρό που επικρατεί, μειώνοντας τη ζήτηση στην παρούσα φάση, την υψηλή αποθήκευση και την υποκατάσταση με LNG του ρωσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά, επειδή ο επόμενος χειμώνας θα έχει μηδενικής δυνατότητας προμήθεια από ρωσικό αέριο, τα δεδομένα σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαφοροποιηθούν μετά την άνοιξη και εφόσον οι αποθήκες θα έχουν αρχίσει να αδειάζουν.Σε περίπτωση ανάκαμψης της τιμής, τα βασικά σημεία είναι τα 86 ευρώ και στη συνέχεια τα 112,20 ευρώ σαν επίπεδα ορίων, εάν και εφόσον οι τιμές του TTF ανακάμψουν ανοδικά με νέα δεδομένα.

8898.JPG


Τι αλλάζει από 13/1 για το νέο δείκτη τιμών αναφοράς

Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να δημοσιεύουν μια ημερήσια αξιολόγηση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) την προσεχή Παρασκευή (13/1) μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στο σχέδιο της ΕΕ να σχηματίσει μια νέα ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς στο εν λόγω καύσιμο.

Μετά από ένα χρόνο αστάθειας στις τιμές του φυσικού αερίου λόγω της μείωσης των προμηθειών στην Ευρώπη από τη Ρωσία, οι Βρυξέλλες θέλουν να καταστήσουν την τιμολόγηση του LNG πιο διαφανή για λόγους δεοντολογίας και αποφυγής στρεβλώσεων.

Παράλληλα, ο ACER (Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ) θα δημοσιεύσει την πρώτη του αξιολόγηση τιμών για παραδόσεις LNG στην Ευρώπη την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

Το TTF καθοδηγείται από την προμήθεια αγωγών φυσικού αερίου και η ΕΕ υποστηρίζει ότι αυτή η τιμή δεν αντιπροσωπεύει πλέον μια ευρωπαϊκή αγορά που περιλαμβάνει περισσότερο LNG. Οι χώρες της ΕΕ αύξησαν τις εισαγωγές LNG πέρυσι για να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών.

Μια σημαντική μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία πέρυσι έκανε την τιμή του TTF ασταθή και συχνά πιο ακριβή από τις τιμές του LNG. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η διαφορά μεταξύ των τιμών του LNG και του TTF έχει περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει εν μέσω ασυνήθιστα ζεστού καιρού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης