Ενέργεια

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο λόγω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία - Άνοδος στα αποθέματα των HΠΑ

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο λόγω αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία - Άνοδος στα αποθέματα των HΠΑ

Το Brent κινείται στα 82,6 δολ. με άνοδο 3,2% και το αργό κέρδιζε 3,4% στα 77,45 δολ. το βαρέλι

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν 3% σε υψηλό εβδομάδας την Τετάρτη, καθώς οι ελπίδες για βελτιωμένες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και η ανησυχία για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική παραγωγή αργού αντιστάθμισαν την αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Περί τις 18:50 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 3,25% στα 82,69 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 3,4% στα 77,64 δολ.

Αυτό οδηγεί και τους δύο δείκτες στο να κλείσουν την ημέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιανουαρίου με το WTI να ενισχύεται για πέμπτη συνεχή ημέρα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022 και το Brent για τρίτη συνεχόμενη ημέρα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2022.

Οι μετοχές σημείωσαν ελαφρά άνοδο την Τετάρτη, με την ελπίδα ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα κέρδη των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη υποδεικνύουν μια ανθεκτική οικονομία και βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Εάν ο πληθωρισμός διαμορφωθεί κάτω από τις προσδοκίες, αυτό θα οδηγούσε το δολάριο χαμηλότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι που θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου επειδή καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας της αγοράς καρφώθηκε στο ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου της Κίνας άνοιξε ξανά την οικονομία της μετά το τέλος των αυστηρών περιορισμών για τον COVID-19.

"Η Κίνα θα μπορούσε να ανακάμψει ισχυρά, ειδικά εάν υποστηριχθεί από νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα. Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να ανακαλύψουν ότι έχουν περιθώριο να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός μειωθεί σημαντικά και οι οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση", δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA στο Λονδίνο.

Οι συνολικές πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στην Κίνα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 5% το 2023, δήλωσε ο πρόεδρος της Volkswagen AG στην Κίνα, Ralf Brandstaetter, στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 3,6% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής (MIIT), παρά τις διακοπές παραγωγής και υλικοτεχνικής υποστήριξης από τους περιορισμούς του COVID-19.

Αποθέματα

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών ( ΕΙΑ), καθώς τα διυλιστήρια άργησαν να αποκαταστήσουν την παραγωγή μετά από ένα ψυχρό πάγωμα που σταμάτησε τις εργασίες.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 19 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου στα 439,6 εκατομμύρια βαρέλια. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Φεβρουάριο του 2021 τότε που ανέβηκε κατά 21,6 εκατομμύρια βαρέλια και η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί.

Τα αποθέματα αργού στον κόμβο παράδοσης στο Cushing της Οκλαχόμα αυξήθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,71 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας τις συνολικές καθαρές εισαγωγές αργού σε 4,2 εκατομμύρια bpd, το υψηλότερο από τον Ιούλιο.

Οι ποσότητες αργού στα διυλιστήρια αυξήθηκαν κατά 831.000 βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα ποσοστά χρήσης των διυλιστηρίων αυξήθηκαν κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες την εβδομάδα στο 84,1%.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα στα 226,8 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την EIA, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.​

Τα αποθέματα αποστάγματος, που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, μειώθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα στα 117,7 εκατ. βαρέλια, έναντι προσδοκιών για πτώση 0,5 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.


Ένα διεθνές ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε στις πωλήσεις ρωσικού αργού τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου και περισσότεροι περιορισμοί που στοχεύουν στις πωλήσεις προϊόντων πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα.

Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση εξαγωγικών συμφωνιών παρά τις δυτικές κυρώσεις και τα ανώτατα όρια τιμών, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε διαδικτυακή κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

H τεχνική εικόνα σύμφωνα με την Credit Suisse

Petrelaio.JPG


Το ριμπάουντ που κάνει το πετρέλαιο στα 82,5 δολ. ανά βαρέλι (+3%) δείχνει ότι η στήριξη των 77,56 δολ. έχει λειτουργήσει και επιχειρείται αντίδραση με πρώτο επίπεδο αντίστασης τα 87/89,37 δολ.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης