Ενέργεια

Στο 72% των εισαγωγών αερίου το μερίδιο του LNG τον Δεκέμβριο - Που πήγαν οι μεγάλες ποσσότητες

Στο 72% των εισαγωγών αερίου το μερίδιο του LNG τον Δεκέμβριο - Που πήγαν οι μεγάλες ποσσότητες

Το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 8%

 

Το LNG κυριάρχησε για έναν ακόμη μήνα στο μίγμα φυσικού αερίου που εισήχθη στη χώρα τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα. Έτσι ενώ οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 17%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 το υγροποιημένο αέριο κάλυψε στο 72% του συνόλου, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών και αναδεικνύει το ρόλο του καυσίμου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ειδικά εν όψει της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.


Εξάλλου παρά το γεγονός ότι ήταν μειωμένες σε δωδεκάμηνη βάση, οι ποσότητες αερίου που εισήχθησαν τον Δεκέμβριο ήταν αυξημένες κατά 15% σε μηναία βάση, φθάνοντας στις 5,5 TWh.
Στην αύξηση αυτή σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η άνοδος του μεριδίου του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής- καθώς η παραγωγή ηλεκτρισμού είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στη χώρα.
Συγκεκριμένα το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 8%. Έτσι το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον Δεκέμβριο ήταν στο 43%, από 42% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ 26% από 34% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Οι εισαγωγές τον Δεκέμβριο

Σε επίπεδο ποσοτήτων οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ανήλθαν συνολικά σε 5,5 TWh με τη μέση ημερήσια να φθάνει στις 176,538 MWh. Το 72% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, αντιστοιχεί σε 3,9 TWh ενώ από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου μέσω αγωγών, εισήχθησαν 0,7 TWh ή το 13% της ποσότητας από το Σιδηρόκαστρο απ΄όπου εισάγεται ρωσικό αέριο (σύνορα με τη Βουλγαρία), 0,2 TWh ή 4% εισήχθησαν μέσω των Κήπων (ελληνο-τουρκικός αγωγός) και 0,6 TWh ή 11% εισήχθησαν μέσω της Νέας Μεσημβρίας (αγωγός ΤΑΡ).

Ανά σημείο εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Αερίου, οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2022 από τα διάφορα σημεία εξόδου ταξινομούνται ως εξής:

  • 589. 655 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
  • 451.284 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο,
  • 451.134 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΙΙ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας,
  • 442.130 MWh από το σημείο εξόδου στην Αθήνα και
  • 412.241 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.

Η υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου εξηγεί και την μεγάλη αύξηση των τιμών ειδικά του ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι για την τιμολόγηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα (και κατ’ επέκταση του ηλεκτρισμού) χρησιμοποιείται ως benchmark η τιμή TTF, όπως αυτή διαμορφώνεται στο ολλανδικό hub.

Έντονες διακυμάνσεις

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας έντονων διακυμάνσεων στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου. Πάντως την τελευταία εβδομάδα του 2022 οι τιμές υποχώρησαν στα προ πολέμου επίπεδα, με τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιανουαρίου στο ολλανδικό TTF να φτάνουν κάτω από τα €77/MWh.
Μάλιστα χθες, η τιμή στο συμβόλαιο TTF Φεβρουαρίου έκλεισε στα 65,100 ευρώ/MWh (-7,094%).

Οι μεταβολές στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου επηρέασαν και την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, με τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο του 2022 να διαμορφώθηκε στα 98,2 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου που λειτουργεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 97,62 ευρώ/MWh, ενώ οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 370.355 MWh.

Η αποκλιμάκωση τιμών κατά τις τελευταίες εβδομάδες αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στις καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη σε συνδυασμό με το ικανοποιητικό επίπεδο πλήρωσης των αποθηκών. Παράλληλα, η πληθώρα προμηθειών LNG και η παραδοσιακή επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης κατά την εορταστική περίοδο οδήγησαν ακόμη χαμηλότερα τις τιμές.
Αιτία για την πτωτική τροχιά των τιμών του φυσικού αερίου είναι και η απόφαση για την επιβολή του πλαφόν. Ο μηχανισμός για το πλαφόν, στο οποίο συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης