Ενέργεια

Ρωσία: H Σουηδία «κάτι κρύβει» στην έρευνα για την έκρηξη του Nord Stream

Ρωσία: H Σουηδία «κάτι κρύβει» στην έρευνα για την έκρηξη του Nord Stream

Η Μόσχα έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας για τις εκρήξεις δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova

 

Η Ρωσία αναρωτήθηκε την Πέμπτη εάν η Σουηδία έχει «κάτι να κρύψει» σχετικά με τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream πέρυσι, καθώς επέκρινε τη Στοκχόλμη επειδή δεν μοιράστηκε πληροφορίες στις συνεχιζόμενες έρευνες για τις εκρήξεις.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είπε ότι η άρνηση της Σουηδίας να συνεργαστεί με τους Ρώσους εισαγγελείς δημιουργεί «σύγχυση» και η Μόσχα έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας για τις εκρήξεις, που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρόταση για κοινή έρευνα

Η Μόσχα πρότεινε στη Στοκχόλμη τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για τις εκρήξεις, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει τρεις από τις τέσσερις γραμμές των έργων φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 να τεθούν οριστικά εκτός χρήσης. Όμως τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία έχουν απορρίψει την ιδέα της ρωσικής συμμετοχής.

Σε ενημέρωση στη Μόσχα την Πέμπτη, η Zakharova είπε ότι υπήρχαν λόγοι για αυτή την απόφαση.

"Ίσως οι Ρώσοι ερευνητές, που διεξάγουν μια αντικειμενική έρευνα, να καταλήξουν σε ένα άβολο συμπέρασμα... για το ποιος έκανε αυτήν την πράξη δολιοφθοράς, την τρομοκρατία. Για το ποιος το σκέφτηκε και ποιος το διεξήγαγε", είπε στους δημοσιογράφους.

Η Zakharova είπε ότι η Σουηδία «αποκρύπτει» γεγονότα σχετικά με όσα είχε ανακαλύψει στην έρευνα, υποδηλώνοντας ότι «οι σουηδικές αρχές έχουν κάτι να κρύψουν».

Η Σουηδία και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές λένε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επίτηδες, αλλά δεν έχουν πει ποιος πιστεύουν ότι ήταν υπεύθυνος. Η Μόσχα, χωρίς να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία, έχει κατηγορήσει για τις εκρήξεις το δυτικό σαμποτάζ.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού το Βερολίνο έθεσε σε κράτηση την πιστοποίηση λίγες μέρες πριν η Μόσχα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης