Τελευταία Νέα

Στις 23/2 η αποσφράγιση των προσφορών για τον διαγωνισμό της ΜΕΑ Κ. Μακεδονίας - Ποιοι συμμετέχουν

Στις 23/2 η αποσφράγιση των προσφορών για τον διαγωνισμό της ΜΕΑ Κ. Μακεδονίας - Ποιοι συμμετέχουν
Το έργο είναι προϋπολογισμού 241,88 εκατ. ευρώ

Η 17η Φεβρουαρίου του 2023 ορίστηκε η ημερομηνία, κατά την οποία τα υποψήφια σχήματα – εταιρείες θα προχωρήσουν στην κατάθεση προσφορών στο διαγωνισμό για την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αρχικά, η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου. Το Έργο είναι προϋπολογισμού 241,88 εκατ. ευρώ (με προαίρεση, συν ΦΠΑ) και αφορά την "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ –ΑΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" που θα προχωρήσει ως δημόσια σύμβαση και θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και προδιαλεγμένων αποβλήτων.

Το project

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση "Άγιος Αντώνιος" εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Η συνολική έκταση του γηπέδου ανέρχεται σε περίπου 816 στρέμματα (περίπου 805 αδειοδοτημένα και περίπου 11 επέκταση). Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο. Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Να σημειωθεί ότι ήδη από το 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Ποια σχήματα έχουν περάσει στην επόμενη φάση

1. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΕΡΓΟ ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
2 ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ "MORE - ΑΒΑΞ - THALIS" 
3. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. 
4. "INTRAKAT" 
5. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.

H  εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, ενώ η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Για το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από δημόσια κεφάλαια έως 60 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδα παραγωγής δευτερογενών προϊόντων, καθώς και τη μονάδα βιοαποβλήτων από προ διαλεγμένα για μετατροπή τους σε κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Η εγκατάσταση θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης Θεσσαλονίκης, θα δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και θα εξυπηρετεί τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης