Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Διαπραγμάτευση με δύο ενεργοβόρες για 10ετή PPAs εφόσον αρθεί το πλαφόν στις ΑΠΕ

ΔΕΗ: Διαπραγμάτευση με δύο ενεργοβόρες για 10ετή PPAs εφόσον αρθεί το πλαφόν στις ΑΠΕ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προωθεί ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τουλάχιστον δυο βιομηχανικούς ομίλους της χώρας που ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος ΡΡΑs.  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι συζητήσεις αφορούν δεκαετή συμβόλαια. Τα δυο πρώτα χρόνια η ενέργεια θα προέρχεται από το σύνολο του χαρτοφυλακίου των μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια αποκλειστικά από μονάδες ΑΠΕ. Έτσι τα δυο πρώτα χρόνια η τιμή θα είναι σχετικά χαμηλότερη από την τρέχουσα χονδρική τιμή, αλλά στη συνέχεια θα μειώνεται δραστικά αφού οι βιομηχανίες θα τροφοδοτούνται με πράσινη ενέργεια. Μάλιστα σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ στη δεύτερη φάση οι τιμές θα είναι διψήφιες. Πάντως αυτό θα σημάνει, ότι προς το παρόν και πιθανώς για μια διετία οι βιομηχανίες δεν θα αποφύγουν, ειδικά εκείνες που είχαν πολύ καλές διμερείς συμβάσεις με διψήφια νούμερα, επιβαρύνσεις λόγω του ενεργειακού κόστους με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.

Μέσω των δεκαετών ΡΡΑs η ΔΕΗ αλλά και οι βιομηχανίες συζητούν για να αντικαταστήσουν τις διμερείς συμβάσεις που είχαν μέχρι το τέλος του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2022 έληξαν τα περισσότερα από τα συμβόλαια προμήθειας που είχε η ΔΕΗ με βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης. Πάντως παρά το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις με μονάδες που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση, δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση, καθώς οι συγκεκριμένες εταιρίες ζητούν συμβόλαια μικρότερη διάρκειας με πιο σταθερές τιμές.
Ωστόσο κανένα από αυτά τα σχέδια, δηλαδή τα ΡΡΑs που συζητά τώρα η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί αν οι εν λόγω συναλλαγές, που κατά βάση είναι εξωχρηματιστηριακές, δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρική αγορά, το οποίο επιβλήθηκε με νόμο τον Ιούλιο του 2022. Κύκλοι της ΔΕΗ ήταν κάθετοι στο θέμα αυτό, ενώ την ίδια θέση η κρατά και η βιομηχανία, καθώς θεωρείται ότι το πλαφόν λειτουργεί απαγορευτικά στη σύναψη διμερών συμβολαίων.

Ρύθμιση ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Ο μηχανισμός παρακράτησης εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρική αγορά θεσπίστηκε για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς οι πόροι αυτοί προορίζονται για την κάλυψη των επιδομάτων που χορηγούνται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας προωθεί μεν μία σχετική ρύθμιση για την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν, δεν φαίνεται όμως και να βιάζεται ιδιαίτερα, με κορυφαίο στέλεχος να αφήνει να εννοηθεί ότι καμιά φορά “οι καθυστερήσεις μπορεί να βγουν σε καλό”, υπαινισσόμενο την τρέχουσα αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά και την προοπτική περαιτέρω πτώσης τον Φεβρουάριο.
Πάντως για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο για τα PPA με φυσική παράδοση θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες, αφού πέραν της νομοθετικής ρύθμισης θα απαιτηθούν αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και βεβαίως έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι οι βιομηχανίες διεκδικούν τη δυνατότητα σύναψης με τους ίδιους όρους, δηλαδή χωρίς η εκκαθάριση να γίνεται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και χωρίς να υπάρχει πλαφόν στην τιμή παραγωγού και PPAs χρηματοοικονομικής φύσης με ενέργεια προερχόμενη από μονάδες ΑΠΕ.
Τέλος σημειώνεται ότι ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης στην Αλεξανδρούπολη, ότι μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών υπολογίζει να καταθέσει στη Βουλή τρία νομοσχέδια, εκ των οποίων το ένα θα αφορά στις ΑΠΕ. Ενδέχεται λοιπόν σε κάποιο από αυτά τα νομοσχέδια να ενσωματωθεί και η ρύθμιση για την εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης