Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση για το πετρέλαιο - Στα 84 δολ. κινείται το Brent, στα 78 δολ. το αργό

Πτώση για το πετρέλαιο - Στα 84 δολ. κινείται το Brent, στα 78 δολ. το αργό

 Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, αλλά διατηρήθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους λόγω της αισιοδοξίας ότι το άνοιγμα της Κίνας θα αυξήσει τη ζήτηση καυσίμων στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Περί τις 19:40 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 1,48%, στα 84,02 δολάρια το βαρέλιενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate διαμορφώθηκε στα 78,69 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,47%, εν μέσω αδυναμίας συναλλαγών κατά τη διάρκεια επίσημης αργίας των ΗΠΑ.

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν περισσότερο από 8% την περασμένη εβδομάδα, την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Οκτώβριο, αφού οι εισαγωγές αργού της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ενώ τα ταξίδια για το Κινεζικό Νέο Έτος φωτίζουν τις προοπτικές για καύσιμα μεταφορών.

Τα επίπεδα κίνησης στην Κίνα συνεχίζουν να ανακάμπτουν μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19, με αποτέλεσμα την ισχυρότερη ζήτηση για αργό και προϊόντα πετρελαίου, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Εξαγωγές προϊόντων

Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση 40% των εξαγωγών προϊόντων διύλισης της Κίνας τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου ανέφεραν πηγές συναλλαγών και αναλυτές.

«Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή αισιοδοξία σχετικά με την κινεζική ζήτηση, βραχυπρόθεσμα η αγορά πετρελαίου παραμένει σχετικά καλά εφοδιασμένη», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ING.

«Βλέπουμε περαιτέρω ανοδική πορεία από το 2ο τρίμηνο του 23, καθώς η αγορά σφίγγει».

Αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θα δημοσιεύσουν τις μηνιαίες εκθέσεις τους, τις οποίες παρακολουθούν στενά οι επενδυτές για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης και προσφοράς.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης μια βασική συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) αυτή την εβδομάδα για να καθορίσουν εάν θα υπερασπιστεί την υπέρμετρη πολιτική τόνωσης της οικονομίας της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης