Ενέργεια

Οι ΑΠΕ έρριξαν την χονδρική σε επίπεδα Ιουνίου 21 - Σημαντική εξοικονόμηση από την μείωση των επιδοτήσεων

Οι ΑΠΕ έρριξαν την χονδρική σε επίπεδα Ιουνίου 21 - Σημαντική εξοικονόμηση από την μείωση των επιδοτήσεων
Τέταρτη φθηνότερη της Ευρώπης η χονδρική ρεύματος στην Ελλάδα

Στο επίπεδο του Ιουνίου του 2021 όταν άρχισε να εκδηλώνεται η ενεργειακή κρίση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, επανήλθαν τουλάχιστον για σήμερα (18/1) οι τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, προκαλώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.
Σαφώς μειωμένα αναμένονται και τα τιμολόγια λιανικής για τον Φεβρουάριο που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου.

Η πτωτική πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος ξεκίνησε από τις αρχές του έτους ακολουθώντας στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου το οποίο χθες στο ολλανδικό hub TTF έκλεισε για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στα 58,7 ευρώ/MWh αυξημένο κατά 5,9% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η αποκλιμάκωση της τιμής του TTF άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου όταν βρισκόταν στα 135,6 ευρώ/MWh χάνοντας μέσα σε ένα μήνα σχεδόν 80 ευρώ/MWh.


Οι ΑΠΕ έρριξαν το κόστος

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής τιμής στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας παίζει και η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που έφθασε στο 55,74% περιορίζοντας τις ανάγκες για χρήση φυσικού αερίου μόλις στο 10,89% και λιγνίτη στο 7,31%. Πάντως σχετικά υψηλές ήταν οι εισαγωγές στο 17,88% ενώ η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών παραμένει 3,24%.
Πέραν της σημασίας του μίγματος σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση ης τιμής του φυσικού αερίου που αποτυπώθηκε στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, φαίνεται ότι περνάει πλέον και στην Ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο τιμολογείται με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.

Έτσι η μεσοσταθμική τιμή του ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ξεκίνησε από 237,8 ευρώ/MWh την 1η Ιανουαρίου και ακολουθώντας αρκετές διακυμάνσεις έπεσε σήμερα στα 86,77 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 34,5% σε σχέση με χθες (ήταν στα 132,48 ευρώ/MWh) που επίσης είχε μειωθεί κατά 35,1% σε σχέση με τις 16 Ιανουαρίου που βρισκόταν στα 204,4 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η μεσοσταθμική τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το σύνολο του 2020 ήταν στα 46,5 ευρώ/MWh, υπερδιπλασιάστηκε στα 119,9 ευρώ/MWh για να σπάσει όλα τα ρεκόρ το 2022 που έφθασε στα 283,2 ευρώ/MWh.


Μείωση μέχρι 40% στα ονομαστικά τιμολόγια τον Φεβρουάριο

Με βάση αυτές τις εξελίξεις η μέση τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας τις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου είναι στα 206,88 ευρώ/MWh έναντι 276,89 ευρώ/MWh που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022.
Το γεγονός αυτό προοιωνίζεται μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές του Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μειωμένες ακόμη και 40% σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια λιανικής του Ιανουαρίου, πριν τις επιδοτήσεις κινούνταν μεταξύ 0,35 έως τα 0,49 ευρώ/KWh.

Η αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής θα οδηγήσει σε μείωση και των επιδοτήσεων που χρειάζεται να δίνει η κυβέρνηση προκειμένου τα τιμολόγια να διατηρούνται στο εύρος των 0,15-020 ευρώ/KWh.
Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές η αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται από την αρχή του έτους είναι πολύ μεγαλύτερη κυρίως λόγω του διαφορετικού τρόπου τιμολόγησης του ηλεκτρισμού που παράγεται από φυσικό αέριο και έχει ως αποτέλεσμα να έχουν περάσει πολύ νωρίτερα και στον ηλεκτρισμό οι μειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου.


Τέταρτη φθηνότερη της Ευρώπης η χονδρική

Πάντως για τη σημερινή ημέρα η ελληνική αγορά είναι η τέταρτη φθηνότερη σε όλη την Ευρώπη.
Η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στην αγορά της Πορτογαλίας στα 21,46 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Ισπανία με ελάχιστη διαφορά 21,61 ευρώ/MWh και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 80,39 ευρώ/MWh.
Ακριβότερη αγορά όλης της Ευρώπης είναι η γαλλική με 157,11 ευρώ/MWh, ακολουθεί η ιταλική με 149,38 ευρώ/MWh και η γερμανική με 143,76 ευρώ/MWh.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν κάποια αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, αν και είναι βέβαιο ότι στις εξελίξεις καθοριστικό ρόλο έχει παίξει, ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού που μέχρι σήμερα είναι ήπιος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν και αυτή την εβδομάδα προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας, είναι πιθανό να είναι σύντομη και δεν θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μειώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία ελάχιστα έχουν υποχωρήσει, καθώς η ζήτηση παραμένει υπό έλεγχο και οι εισαγωγές LNG είναι ισχυρές.
Αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση θα μπορούσαν να έχουν παρέλθει καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί και οι φόβοι για ύφεση είναι μειωμένοι.
Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι η κρίση που προκλήθηκε από τις βαθιές περικοπές του εφοδιασμού της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία απέχει πολύ από το τέλος της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης