Ενέργεια

ΔΕΗ: Στόχος η μερίδα του λέοντος στα διμερή με αιτήσεις άνω των 1.000 MW - Mε αέριο και λιγνίτη τα πρώτα PPAs

ΔΕΗ: Στόχος η μερίδα του λέοντος στα διμερή με αιτήσεις άνω των 1.000 MW - Mε αέριο και λιγνίτη τα πρώτα PPAs
Αιτήσεις για έργα μικρότερης ισχύος από αυτή της ΔΕΗ, φέρεται να έχει υποβάλλει στον ΑΔΜΗΕ και η Τερνα Ενεργειακή όπως και η Elpedison

Την μερίδια του λέοντος των αιτήσεων για έργα ΑΠΕ με διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία, που βάσει της υπουργικής απόφασης του περασμένου Αυγούστου θα έχουν προτεραιότητα για όρους σύνδεσης στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ  διεκδικεί η ΔΕΗ. Η υπουργική απόφαση προβλέπει για αυτή την κατηγορία έργων της ομάδας Β , συνολική ισχύ 1500 MW. H ΔΕΗ έχοντας διασφαλίσει κατ αρχήν ενδο- ομιλικά συμβόλαια φέρεται να έχει υποβάλει στον ΑΔΜΗΕ αιτήσεις για έργα άνω των 1000 MW που πρόκειται να κατασκευάσει η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Δυτική Μακεδονία.

Αιτήσεις για έργα μικρότερης ισχύος από αυτή της ΔΕΗ, φέρεται να έχει υποβάλλει στον ΑΔΜΗΕ και η Τερνα Ενεργειακή όπως και η Elpedison οι οποίες έχουν υπογράψει επίσης ενδο - ομιλικά διμερή συμβόλαια με την Ηρων και τη Helleniq Energy αντίστοιχα.

Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης , βάσει της υπουργικής απόφασης του Αυγούστου, είναι η παρουσίαση σε διάστημα έξι μηνών διμερούς συμβολαίου με τελικό καταναλωτή βιομηχανικό πελάτη. Αυτό, γιατί στόχος της εν λόγω ρύθμισης είναι να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα έργα που θα προμηθεύουν με ενέργεια βιομηχανίες, ώστε να διασφαλίζουν σταθερό κόστος σε μακροχρόνια ορίζοντα.


Μείγμα φυσικού αερίου και λιγνίτη

Τα έργα αυτά φαίνεται να βάζει η ΔΕΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις βιομηχανίες υψηλής τάσης για μακροπρόθεσμα διμερή συμβόλαια 10ετούς διάρκειας η υπογραφή των οποίων θα αποτελέσει και το διαβατήριό τους για το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου κατά προτεραιότητα. Μέχρι τα νέα έργα ΑΠΕ να ολοκληρωθούν η ΔΕΗ θα προσφέρει στους βιομηχανικούς πελάτες της με τους οποίους θα έχει υπογράψει διμερή "πράσινα" συμβόλαια PPAs μίγμα ισχύος από λιγνίτες και φυσικό αέριο. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με δύο μεγάλες βιομηχανίας, Viohalco και ΤΙΤΑΝ, η πρόταση της ΔΕΗ αναφέρεται σε 10 ετούς διάρκειας συμβόλαια προμήθειας εκ των οποίων τα δύο πρώτα χρόνια η ενέργεια θα προέρχεται από μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου.

Ο χρόνος υπογραφής των συμβολαίων θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση και από το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή από το ΥΠΕΝ η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των ΑΠΕ που η παραγωγή τους προορίζεται για διμερή συμβόλαια, η οποία αρχικά αναμενόταν για μέσα στον Ιανουάριο.

Η εξαίρεση αυτής της κατηγορίας έργων ΑΠΕ από το πλαφόν θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση προκαταρκτικών συμφωνιών για διμερή συμβόλαια συνολικής ισχύος άνω των 6 χιλιάδων MW. Πρόκειται για ισχύ τέσσερις φορές πάνω από το όριο των 1500 MW που προβλέπει η υπουργική απόφαση του Αυγούστου, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ αναμένεται να αυξήσει στα 4,5 χιλιάδες MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης