Ενέργεια

Μετά τις λιγνιτικές έρχεται απόσυρση και παλαιών μονάδων φυσικού αερίου - Προσαρμογή της μελέτης επάρκειας ζήτησε ο ΥΠΕΝ

Μετά τις λιγνιτικές έρχεται απόσυρση και παλαιών μονάδων φυσικού αερίου - Προσαρμογή της μελέτης επάρκειας ζήτησε ο ΥΠΕΝ
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει τον στόχο των μονάδων φυσικού αερίου στα 6,9 GW για το 2030
Μια μεγάλη ανατροπή φέρνει η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Ο νέος σχεδιασμός διατηρεί ίδιο τον στόχο του φυσικού αερίου με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, δηλαδή στα 6,9 GW, οδηγώντας όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε απόσυρση παλαιών μονάδων φυσικού αερίου πριν το τέλος της δεκαετίας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η νέα μελέτη ενεργειακής επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει προωθηθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΝ και προβλέπει απόσυρση παλαιών μονάδων φυσικού αερίου στις 31/12/2034 θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο ΕΣΕΚ.

Απόσυρση και αποκατάσταση μονάδων
 
Κι αυτό διότι σήμερα λειτουργούν μονάδες περίπου 5 GW και μαζί με τη νέα μονάδα της Μυτιληναίος στη Βοιωτία των 826 MW (μεγαβάτ) θα φτάσουν κοντά στα 6 GW.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη στα …μπετά δύο νέες μονάδες, εκείνη των ΤΕΡΝΑ – Μότορ Οιλ, ισχύος 876,6 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής η οποία ήδη κατασκευάζεται, ενώ το περασμένο Σάββατο έγινε η τελετή έναρξης κατασκευής της μονάδας αερίου των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη.

Οπότε, όπως σημείωσε και ο υπουργός, προφανώς θα αποσυρθούν κάποιες παλαιές μονάδες για να μπουν στο σύστημα νεώτερες.
Να σημειωθεί ότι στη νέα μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ προτείνεται απόσυρση στα τέλη του 2034 των μονάδων φυσικού αερίου Λαύριο IV (550,2 MW) και Κομοτηνή (476,3 MW) της ΔΕΗ, Ήρων GTs (147,9 MW) της ΤΕΡΝΑ καθώς και η ΕΝΘΕΣ (400 MW) της ELPEDISON.

Οι στόχοι του ΕΣΕΚ

Ειδικότερα, οι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ ως προς το καύσιμο «γέφυρα», το αέριο, είναι από περίπου 5 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2022, να πάει στα 6 GW το 2023, στα 6,9 GW το 2025 και να παραμείνει στην ίδια ισχύ έως και το 2030, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται για να φτάσει το 2035 στα 5,8 GW, το 2040 στα 5,1 GW , παραμένοντας σε αυτήν την ισχύ έως και το 2050.

Ωστόσο, η τελική κατανάλωση αερίου θα αρχίσει να περιορίζεται, όσο αυξάνεται η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι μονάδες αερίου θα παραμείνουν ως εφεδρείες στο σύστημα για την εξυπηρέτηση των φορτίων αιχμής για λόγους ασφάλειας, γεγονός που πιθανώς θα οδηγήσει σε κάποιον μηχανισμό στήριξης καθώς θα καθίστανται μη-βιώσιμες.

Ειδικότερα, η κατανάλωση αερίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του νέου ΕΣΕΚ προβλέπεται ότι θα πέσει κατακόρυφα στην ηλεκτροπαραγωγή φτάνοντας το 2030 τις 22 TWh (τεραβατώρες), από 33,7 που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο.
Συγκριτικά με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, ο στόχος για την κατανάλωση αερίου έχει περιοριστεί σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση εκείνον της βιομηχανίας.
Έτσι, η ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί το 2030 στις 37,3 TWh, από 57,2 TWh που προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης