Ενέργεια

Προμηθευτές: Λύση ο συμψηφισμός φόρου υπερκερδών με παράταση της φορολογητέας περιόδου, με τις επιδοτήσεις

Προμηθευτές: Λύση ο συμψηφισμός φόρου υπερκερδών με παράταση της φορολογητέας περιόδου, με τις επιδοτήσεις
Αποφασίστηκε η επέκταση της φορολογητέας περιόδου για να συνυπολογιστούν και τα υπερέσοδα των μηνών Νοέμβριος 2022- Ιανουάριος 2023

Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τις αναδρομικές επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις χαμηλής τάσης που έχουν καταβάλει οι προμηθευτές χωρίς να τους έχουν αποδοθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έρχεται να δώσει η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών προμήθειας. Τα συναρμόδια υπουργεία σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν τον συμψηφισμό των επιδοτήσεων που οφείλει το κράτος στους προμηθευτές με ποσά που θα εισπράξει από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη της περιόδου Αυγούστου- Οκτωβρίου 2022 , δηλαδή το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μηχανισμού τιμολόγησης που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Βάσει της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης η είσπραξη του 60% των υπερκερδών του πρώτου αυτού τριμήνου προσδιορίστηκε για τις 23 Δεκεμβρίου. Η νομοθετική ρύθμιση όρισε και τη διαδικασία υπολογισμού των υπερκερδών κάτι που ανατέθηκε στη ΡΑΕ η οποία και σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσε στα συναρμόδια υπουργεία τα σχετικά στοιχεία, βάσει δύο σεναρίων για το εύλογο κέρδος ανά μεγαβατώρα τα οποία κατέληγαν σε ένα ποσό της τάξης των 390 εκατ. και 310 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής τα ποσά δεν έχουν εισπραχθεί και ερωτηθείς σχετικά χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ΕΣΕΚ, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η επέκταση της περιόδου μέχρι και τον Ιανουάριο για να συνυπολογιστούν και τα υπερέσοδα των μηνών Νοέμβριος 2022- Ιανουάριος 2023.


Δύσκολος ο έλεγχος

Από το συνολικό ποσό που θα προκύψει θα αφαιρεθούν τα ποσά των αναδρομικών πρόσθετων επιδοτήσεων που έχουν καταβάλλει οι προμηθευτές στο πλαίσιο του κυβερνητικού μέτρου που ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο με αναδρομική ισχύ για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου. Το μέτρο αφορούσε επιχειρήσεις έως 35kVA και τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως παροχής. Οι προμηθευτές εφάρμοσαν το μέτρο περνώντας στους λογαριασμούς ρεύματος τις επιδοτήσεις σε κενό νόμου, αφού η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για να εκδοθεί έπρεπε να λάβει την έγκριση της DGomp η οποία ήρθε μόλις μέσα στον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ όλους αυτούς τους μήνες το κόστος των επιδοτήσεων το κάλυπταν οι προμηθευτές. Η υπουργική απόφαση εκδόθηκε στις 3 Ιανουαρίου και διαπιστώθηκε ότι η έγκριση της Κομισιόν καλύπτει μόνον όσες επιχειρήσεις έως 35kVA (και αρτοποιεία) δεν έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια, που σημαίνει ότι δεν εγκρίνονται οι οριζόντιες επιδοτήσεις που έδωσαν οι πάροχοι για όλο το 2022, όπως τους ζητήθηκε από το υπουργείο μέσω επιστολών. Ο έλεγχος των πελατών σχετικά με το κατά πόσο έχουν ξεπεράσει το όριο των επιδοτήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τους παρόχους δεδομένου μάλιστα ότι κάποιοι απ τους πελάτες τους είτε έχουν αλλάξει πάροχο είτε ακόμη και έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.

Ο συμψηφισμός των επιδοτήσεων με την έκτακτη εισφορά θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα και να προσπεράσει τα εμπόδια που θέτει η εγκριτική απόφαση της Κομισιόν και εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, κάτι που όμως δεν φαίνεται να έχει γνωστοποιηθεί στους προμηθευτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης