Επικαιρότητα

Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες καταργείται από το 2023

Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες καταργείται από το 2023
Το Τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ τον χρόνο
Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% με τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 και πλήρη κατάργηση από το 2025 είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του εκλογικού πακέτου των παροχών. Το Τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ τον χρόνο με το δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του να ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μέτρο που επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων και καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα αν οι επιχειρήσεις είχαν κέρδη ή ζημιές το περασμένο έτος. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη, αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει αρκετά η «βεντάλια» των εξαιρέσεων από το τέλος επιτηδεύματος. Η τελευταία απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ' ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως. Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης