Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι προειδοποιήσεις Granholm στους Ρεπουμπλικάνους για τα αποθέματα πετρελαίου

Οι προειδοποιήσεις Granholm στους Ρεπουμπλικάνους για τα αποθέματα πετρελαίου
Ντόμινο αρνητικών και απρόσμενων εξελίξεων ο περιορισμός της αξιοποίησης του SPR από τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την υπουργό

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm προειδοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους σε επιστολή που είδε το Reuters την Τετάρτη (18/1) ότι ο περιορισμός της εξουσίας του προέδρου Joe Biden να αξιοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια, θα προκαλούσε ελλείψεις αργού πετρελαίου και θα αυξήσει τις τιμές της βενζίνης.

Σημειώνεται ότι ο Biden χρησιμοποίησε επανειλημμένα το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου (SPR) πέρυσι για να διαχειριστεί τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης και τις διακοπές στον εφοδιασμό που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πωλήσεις συρρίκνωσαν το SPR σε περίπου 380 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1984, εγείροντας ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια.

Ένα νομοσχέδιο που ονομάζεται Strategic Production Response Act, και που προσφάτως εισήχθη, θα περιόριζε την προεδρική εξουσία στην απελευθέρωση πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα, εκτός από την περίπτωση σοβαρής διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού.

Οι κινήσεις του Biden για τους καταναλωτές

Η Granholm ανέφερε επίσης ότι η χρήση του SPR από τη διοίκηση είχε μειώσει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές στην αντλία έως και 40 σεντς ανά γαλόνι. Τον Μάρτιο, ο Biden ανακοίνωσε την πώληση 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το SPR για την καταπολέμηση των αυξανόμενων τιμών της βενζίνης που ενίσχυσαν τον πληθωρισμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Μια εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ότι στα σημερινά του επίπεδα το απόθεμα παραμένει το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Oι διαφωνίες

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, οι διαφωνίες σχετικά με την ενεργειακή πολιτική παραμένουν. Το SPR έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για την αντιμετώπιση ανησυχιών για την προσφορά  και οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούσαν τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών.

Η κυβέρνηση Biden δεν έχει καθορισμένα σχέδια να πραγματοποιήσει περαιτέρω πωλήσεις από το SPR, αν και ορισμένες μικρότερες πωλήσεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν φέτος.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε τη νομοθεσία, χαρακτηρίζοντάς την «οπισθοδρομική» και μια προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών της Βουλής να βοηθήσουν τις εταιρείες πετρελαίου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση επέτρεψε πέρυσι νέες μισθώσεις σε ομοσπονδιακές εκτάσεις. Ωστόσο, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν πεπεισμένοι ότι θέλει να καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβεί σε μια οικονομία εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης