Ενέργεια

Υποχωρούν οι εισαγωγές LNG - Ποιά φορτία έρχονται για Ιανουάριο, Φεβρουάριο

Υποχωρούν οι εισαγωγές LNG - Ποιά φορτία έρχονται για Ιανουάριο, Φεβρουάριο
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά η διατήρηση των καλών καιρικών συνθηκών έχει περιορίσει τη ζήτηση τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις γειτονικές

Αποκλιμακώνεται η ένταση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου τους δυο πρώτους μήνες του 2023. Μετά την εκτόξευση της εισαγωγής φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα τον Δεκέμβριο του 2022, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές LNG στην ελληνική αγορά θα είναι αρκετά περιορισμένες, ενώ όλα δείχνουν ότι έχει μειωθεί και η ζήτηση των γειτονικών αγορών όπως της Βουλγαρίας.
Πάντως οι βασικοί παίκτες της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου παραμένουν στο παιχνίδι πραγματοποιώντας εισαγωγές κυρίως για την κάλυψη των αναγκών της ηλεκτροπαραγωγής αλλά και για την τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών αφού η βιομηχανία έχει περιορίσει δραστικά τη χρήση φυσικού αερίου υποκαθιστώντας το κυρίως με LPG.

Τα φορτία του Ιανουαρίου

Έτσι σύμφωνα με το πρόγραμμα εκφορτώσεων στη Ρεβυθούσα τον Ιανουάριο εισήχθησαν ή θα εισαχθούν πέντε φορτία και συγκεκριμένα : Η Bulgargaz εισήγαγε στις 13/1 ένα φορτίο δυναμικότητας 73.855 κυβικών μέτρων.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στις 14 Ιανουαρίου εκφορτώθηκε για λογαριασμό της Μυτιληναίος και της Motor Oil το πλοίο Flex Volunteer συνολικής δυναμικότητας 156.130 κυβικά μέτρα εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο δηλαδή τα 150.646 κυβικά μέτρα ήταν της Μυτιληναίος και τα υπόλοιπα 5.484 της Motor Oil, η οποία πάντως έχει προγραμματίσει να εκφορτώσει ένα ακόμη φορτίο 11.817 κυβικών μέτρων στις 25/1 το οποίο μάλιστα μοιράζεται με την Elpedison στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του δηλαδή τα 135.893 κ.μ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μοίρασμα ενός φορτίου μεταξύ περισσότερων εταιριών είναι μια πολιτική που επαναλαμβάνεται τους τελευταίους μήνες από τις εταιρίες σε περιπτώσεις που εξασφαλίζουν καλές τιμές προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και προκειμένου να περιορίσουν την τεράστια δέσμευση ρευστότητας που απαιτείται για την εισαγωγή καυσίμου με υψηλές τιμές.
Τέλος για τον Ιανουάριο η ΔΕΠΑ εισήγαγε στις 18/1 73.855 κυβικά μέτρα.

Τα φορτία του Φεβρουαρίου

Σε ότι αφορά το Φεβρουάριο οι εταιρίες φαίνεται ότι επί του παρόντος είναι αρκετά συγκρατημένες καθώς σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα εισαχθούν συνολικά τέσσερα φορτία και συγκεκριμένα από την MET Energy που δραστηριοποιείται στην αγορά της Βουλγαρίας 147.710 κυβικά μέτρα.
Η Μυτιληναίος πάντως προγραμματίζει δυο μεγάλα φορτία από 147.710 κυβικά μέτρα το κάθε ένα και η ΔΕΠΑ ένα μεσαίο φορτίο δυναμικότητας 73.855 κυβικών μέτρων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά η διατήρηση των καλών καιρικών συνθηκών έχει περιορίσει τη ζήτηση τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις γειτονικές με αποτέλεσμα να ανακοπεί η έκρηξη των εισαγωγών που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο όταν στη Ρεβυθούσα αεριοποιήθηκαν 16 φορτία με τη συνολική ποσότητα του LNG να φθάνει φθάνει στα 1.471.373 κ.μ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο είχε σημειωθεί έκρηξη εισαγωγών LNG αφού από τις 5,5 TWh φυσικού αερίου που εισήχθησαν στη χώρα οι 3,9 TWh ή το 72% ήταν υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Πάντως η κυριαρχία του LNG στο μίγμα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ειδικά αυτή την περίοδο που οι τιμές του TTF αποκλιμακώνονται και η ζήτηση στην Ασία είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα στην αγορά. Άλλωστε η Ρεβυθούσα αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα για το 2022, καλύπτοντας το 44,2% του συνόλου των εισαγωγών, λαμβάνοντας για πρώτη φορά 78 φορτία από 10 χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης