Επικαιρότητα

Τι «βλέπει» η Αθήνα μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου

Τι «βλέπει» η Αθήνα μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου
Είναι απολύτως σαφές ότι η εμπλοκή στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι συνδεδεμένη κυρίως με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κανένα σχεδιασμό από πλευράς Τουρκίας για θερμό επεισόδιο δεν «βλέπει» η Αθήνα στην παρούσα φάση, σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, οι οποίες ωστόσο δεν απέκλειαν κάποιο τυχαίο γεγονός. Η εκτίμηση αυτή σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο καταγράφεται λίγο μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας αλλά και ενόψει της περιοδείας του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στάσεις, μεταξύ άλλων, σε Αθήνα και Αγκυρα.

Στην Αθήνα, η συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ – Τουρκίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν γίνεται αντιληπτή με δραματικούς τόνους ως προς τα ελληνοτουρκικά. Αντιθέτως, είναι απολύτως σαφές ότι η εμπλοκή στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι συνδεδεμένη κυρίως με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτόν τον λόγο και τα ζητήματα που έχουν προκύψει, όπως η πώληση F-16 στην Τουρκία, χρονίζουν παρά την εκπεφρασμένη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει.

Οι ίδιες ανώτατες διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν όσα ανέφερε προ ολίγων ημερών η «Κ» περί επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα στις 21 Φεβρουαρίου, όταν και θα διεξαχθεί ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος αλλά και θα συνεδριάσει το σχήμα «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ).

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης