Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Το πρόγραμμα υπογειοποίησης και αναβάθμισης του δικτύου ύψους 400 εκατ ευρώ

ΔΕΔΔΗΕ: Το πρόγραμμα υπογειοποίησης και αναβάθμισης του δικτύου ύψους 400 εκατ ευρώ
Πρόκειται για έργα αναβάθμισης εναέριων δικτύων Μέσης Τάσης, με αλλαγή της όδευσης του δικτύου, με αντικατάσταση του εναέριου δικτύου με υπόγειο, με αλλαγές κατασκευών εναέριων δικτύων

Τρία έργα υπογειοποιήσεων και αναβάθμισης δικτύου σε δασικές και αστικές περιοχές, τα λεγόμενα και «επαναληπτικού χαρακτήρα», συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Από αυτά περί τα 280 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Υπό κατασκευή βρίσκονται έργα 117,5 εκατ. ευρώ για βελτιώσεις και ανακαινίσεις, ενώ σε φάση προγραμματισμού. με επιδότηση από RRF, βρίσκονται έργα σε δασικές περιοχές, προϋπολογισμού 117,9 εκατ. ευρώ και έργα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και υπογειοποιήσεις σε αστικές περιοχές, προϋπολογισμού 164,2 εκατ. ευρώ.

Για τα έργα αναβάθμισης δικτύων σε δασικές περιοχές έχουν δαπανηθεί 7,5 εκατ. ευρώ το 2022, θα δαπανηθούν 38,5 εκατ. ευρώ φέτος, άλλα 39,54 εκατ. ευρώ το 2024 και 32,34 εκατ. ευρώ το 2025 οπότε και θα ολοκληρωθεί το έργο. Τα έργα στις δασικές περιοχές αφορούν συνολικά 2.087 χιλιόμετρα (χλμ.) δικτύων εκ των οποίων 337 χλμ. στην Αττική, προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ, 465 χλμ. στην Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ, 211 χλμ. σε Πελοπόννησο και Ήπειρο προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, 561 χλμ. στην περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος προϋπολογισμού 37 εκατ. και 513 χλμ. στην Περιφέρεια Νήσων ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Για το δεύτερο «πακέτο» των έργων υπογειοποίησης και αναβαθμίσεις δικτύων σε αστικές περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων έχουν δαπανηθεί εντός του 2022 περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα προχωρήσουν έργα προϋπολογισμού 51,64 εκατ. ευρώ, άλλα 56,78 εκατ. ευρώ το 2024 και τα υπόλοιπα 47,81 εκατ. ευρώ το 2025. Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για τις αστικές περιοχές αφορούν 584 χλμ. δικτύων, προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ στην Αττική, 248 χλμ, κόστους 24 εκατ. ευρώ στη Μακεδονία και Θράκη, 207 χλμ. κόστους 19 εκατ. στη Πελοπόννησο και την Ήπειρο, 331 χλμ. κόστους 28 εκατ. ευρώ στη Κεντρική Ελλάδα και τέλος 476 χλμ. δικτύων με προϋπολογισμό 42 εκατ. στα νησιά.


H αναβάθμιση των  δικτύων

Τα έργα έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανθεκτικότητά του αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για έργα αναβάθμισης εναέριων δικτύων Μέσης Τάσης, με αλλαγή της όδευσης του δικτύου, με αντικατάσταση του εναέριου δικτύου με υπόγειο, με αλλαγές κατασκευών εναέριων δικτύων με νέες στιβαρότερες, με πύκνωση των στύλων κλπ. καθώς και με υπογειοποιήσεις δικτύων σε οικισμούς με ιδιαίτερη σημασία από πολιτιστική ή τουριστική άποψη καθώς και σε κέντρα πόλεων.

Μετά τα σημαντικά συμβάντα ακραίων φαινομένων των τελευταίων ετών, τα έργα αύξησης της ανθεκτικότητας του Δικτύου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι τυχαίο ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θέτει την χρηματοδότηση αυτών των έργων σε υψηλή θέση και για τον λόγο αυτό έχει γίνει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότησή τους.

Επίσης, πέρα από τις υπογειοποιήσεις για την αντικατάσταση και ανακαίνιση δικτύου για την 5ετία 2022-2026 ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προγραμματίσει άλλα 19 έργα, προϋπολογισμού 31,6 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν να κάνουν με τους υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης καθώς και με τα κέντρα διανομής, ένα ακόμη έργο κόστους 160.000 ευρώ που αφορά καλωδιακές γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, άλλα οκτώ έργα συνολικού κόστους 6 εκατ. ευρώ για τα υποβρύχια καλώδια μέσης τάσης και ένα έργο 0,5 εκατ. ευρώ για τους υποσταθμούς μέσης τάσης. Πρόκειται για projects που έχουν να κάνουν με την αντικατάσταση του εξοπλισμού, τη βελτίωση της αξιοπιστίας, την προστασία του δικτύου κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης