Ενέργεια

Shell - TotalEnergies: Παραγωγή φυσικού αερίου από το χερσαίο κοίτασμα στο Ομάν

Shell - TotalEnergies: Παραγωγή φυσικού αερίου από το χερσαίο κοίτασμα στο Ομάν
Το παραγόμενο αέριο θα τροφοδοτεί το δίκτυο φυσικού αερίου του Ομάν, τροφοδοτώντας τόσο την τοπική βιομηχανία όσο και τις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG

Η Shell και η TotalEnergies ξεκίνησαν την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Mabrouk North-East του Ομάν στο χερσαίο Block 10, το οποίο θα τροφοδοτεί τόσο την τοπική βιομηχανία όσο και τις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG.

Σύμφωνα με το lngprime, η TotalEnergies κατέχει μερίδιο 26,55% στο Block 10 και η Shell διαχειρίζεται το μπλοκ με μερίδιο 53,45%. Το OQ κατέχει επίσης το 20% στο Block 10. Σύμφωνα με δήλωση της TotalEnergies στις 20 Ιανουαρίου, η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι τα μέσα του 2024.

Το παραγόμενο αέριο θα τροφοδοτεί το δίκτυο φυσικού αερίου του Ομάν, τροφοδοτώντας τόσο την τοπική βιομηχανία όσο και τις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG. Αυτή η εκκίνηση παραγωγής ακολουθεί την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης τον Δεκέμβριο του 2021.


15_16.JPG


Ομάν LNG

Τόσο η Shell όσο και η TotalEnergies είναι μέτοχοι της κρατικής εταιρείας παραγωγής Oman LNG.

Η Shell είναι μέτοχος στο Oman LNG με μερίδιο 30% από την ίδρυσή της, ενώ η TotalEnergies έχει μερίδιο 5,54%. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ομάν κατέχει το 51% στον παραγωγό LNG που εκμεταλλεύεται τρία τέρμιναλ στο Qalhat με χωρητικότητα 10,4 mtpa, προμηθεύοντας αέριο από το κεντρικό συγκρότημα κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ομάν.

Παράλληλα, η Shell και η TotalEnergies υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες προμήθειας LNG με το Oman LNG.Το Oman LNG θα προμηθεύει 0,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως για μια περίοδο 10 ετών σε μια μονάδα της Shell, αρχής γενομένης από το 2025. Επιπλέον, το φύλλο όρου με TotalEnergies είναι επίσης για τους ίδιους όγκους και διάρκεια, αρχής γενομένης από το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης