Ενέργεια

Δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Στόχος είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της διαφάνειας, της εποπτείας και της ακεραιότητας της αγοράς

Τη διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ρεύματος στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά η Κομισιόν και θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Reuters. O βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η προστασία των καταναλωτών από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Η πρόταση της ΕΕ θα έχει ως στόχο να επεκτείνει τη χρήση μακροπρόθεσμων συμβάσεων από την Ευρώπη που παρέχουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μια σταθερή τιμή για την ηλεκτρική τους ενέργεια - «συμβόλαια διαφοράς» (CfD) και συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPA), ανέφερε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, «είναι αναγκαίο να θεσπίσουμε το κατάλληλο σχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε όλοι να επωφεληθούν από την καθαρή ενέργεια».

Η πρόληψη

Ο Emeric de Vigan, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler, είπε ότι τα CfD και τα PPA δεν ήταν ένα μαγικό ραβδί καθώς κάποιος έπρεπε να αναλάβει τον μακροπρόθεσμο πιστωτικό κίνδυνο. Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ήδη ζητήσει την επέκταση των CfD για ανανεώσιμες πηγές και τα πυρηνικά.

Οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες θα διαπραγματευτούν τις τελικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η Επιτροπή πρότεινε μια σειρά άλλων αλλαγών, όπως η διευκόλυνση των καταναλωτών να επιλέγουν συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής για να μειώσουν την έκθεσή τους σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις τιμών.

Η διαβούλευση επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:

Μείωση της εξάρτησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και να αξιοποιούνται πλήρως οι εναλλακτικές έναντι του φυσικού αερίου, όπως η αποθήκευση και η απόκριση ζήτησης.

Ενίσχυση της προστασίας και της ενδυνάμωσης των καταναλωτών.

Βελτίωση της διαφάνειας, της εποπτείας και της ακεραιότητας της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης