Ενέργεια

Σεπτέμβριο '23 η ηλέκτριση Σαντορίνης - Νάξου - Όφελος 150 εκατ για τους καταναλωτές από την Διασύνδεση των Κυκλάδων

Σεπτέμβριο '23 η ηλέκτριση Σαντορίνης - Νάξου - Όφελος 150 εκατ για τους καταναλωτές από την Διασύνδεση των Κυκλάδων
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ το συνολικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025

Τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόκειται να ηλεκτριστεί και να τεθεί σε κανονική λειτουργία η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο.
Πρόκειται για ένα έργο που εκτιμάται ότι θα έχει όφελος για τους καταναλωτές της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της μείωσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ - Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Ο ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού διασύνδεσης του συνόλου των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έχει προχωρήσει ήδη στην πόντιση του καλωδίου ενώ χθες υπέγραψε δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ ύψους 108 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του.
Η μακροχρόνια δανειακή σύμβαση ΑΔΜΗΕ-ΕΤΕπ είναι η πρώτη χρηματοδότηση που πραγματοποιεί η Τράπεζα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στηρίζοντας το ευρύτερο έργο της διασύνδεσης των δυτικών και νότιων Κυκλάδων συνολικού προϋπολογισμού 524 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ το συνολικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 και το όφελος του για τους καταναλωτές, πάντα μέσω της μείωσης των ΥΚΩ υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δανειακή σύμβαση που υπεγράφη χθες μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 108 εκατ. ευρώ, θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της υποβρύχιας διασύνδεσης των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων με καλώδια μήκους 350 χλμ.


Oλοκλήρωση το 2025

Οι εργασίες του έργου, περιλαμβανομένης της κατασκευής τεσσάρων υποσταθμών τεχνολογίας GIS στα νησιά, θα εκτελεστούν έως το 2025, ενώ οι προκαταρκτικές δραστηριότητες, όπως ο σχεδιασμός, η αδειοδότηση και εν μέρει η αγορά εκτάσεων, διενεργήθηκαν από το 2018 έως το 2021.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκίνησε η κατασκευή της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου και στο τέλος του έτους ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις διασυνδέσεις Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου.

Η ΕΤΕπ πέραν του δανείου που υπεγράφη χθες και προέρχεται από κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συγχρηματοδοτεί το έργο και με δικούς της πόρους ύψους 157 εκατ. ευρώ με σύμβαση που υπέγραψε με τον ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι η πρώτη αυτή πράξη χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής εντολής που ανέθεσε η Ελλάδα στην Τράπεζα για τη διαχείριση πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό και ως «Ελλάδα 2.0».

Πολλαπλά τα οφέλη

Η εντολή αποσκοπεί στην περαιτέρω κινητοποίηση επενδύσεων της ΕΤΕπ και στη στήριξη περισσότερων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία μετά τη μακροχρόνια χρηματοπιστωτική κρίση και την πανδημία Covid-19.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κατά την υπογραφή της σύμβασης πρόκειται για μια επένδυση που αναβαθμίζει σημαντικά τις ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, υποστηρίζει τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών, ενώ παράλληλα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στις Κυκλάδες.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για ζωτικής σημασίας έργο, με πολλαπλά οφέλη όπως η πρόσβασή σε αξιόπιστη, φθηνή και καθαρή ενέργεια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης χαρακτήρισε το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων ως εξαιρετικά σημαντικό αφού θα μεγιστοποιήσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερη πράσινη ενέργεια, ενώ τόνισε ότι με αυτό και τα υπόλοιπα έργα του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, δημιουργείται μια νέα γενιά ηλεκτρικών δικτύων σε όλη τη χώρα που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση.

Τέλος η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι η ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι κομβικής σημασίας για να διατηρηθεί η δυναμική της πράσινης ανάπτυξης και να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης