Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΣΑΗ προς Σκρέκα: Αύξηση εισαγωγών και μείωση εσόδων ΤΕΜ έφερε η εισφορά 10%

ΕΣΑΗ προς Σκρέκα: Αύξηση εισαγωγών και μείωση εσόδων ΤΕΜ έφερε η εισφορά 10%
Μείωση ανταγωνιστικότητας των ηλεκτροπραραγωγών με επιβάρυνση 20 ευρώ/MWh και ανατροπή στον προγραμματισμό φορτίων LNG
Τα πάνω κάτω έχει φέρει στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η επιβολή έκτακτης εισφοράς 10 ευρώ/μεγαβατώρα στην παραγωγή από φυσικό αέριο. Το μέτρο εφαρμόστηκε αιφνιδιαστικά από την 1η Νοεμβρίου 2022 και έχει καταστήσει τεχνηέντως την εγχώρια αγορά ακριβότερη από τις γειτονικές, με αποτέλεσμα να έχει εκτοπίσει τις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου, υπέρ των εισαγωγών, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά εις βάρος και των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Πέραν αυτού, έχουν ανατρέψει τον προγραμματισμό των ελληνικών εταιριών για φορτία LNG, προκαλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις από τις ρήτρες take or pay, που περιλαμβάνουν τα συμβόλαια με τους προμηθευτές τους. Το κόστος παραγωγής των εγχώριων μονάδων φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 20 ευρώ/μεγαβατώρα σε σχέση με αντίστοιχες μονάδες στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικές τις ελληνικές και ανεβάζοντας αντίστοιχα την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Έκρηξη εισαγωγών

Τις σημαντικές επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων φυσικού αερίου αλλά και για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, περιγράφει σε επιστολή του ο ΕΣΑΗ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα. Ο ΕΣΑΗ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία για τις πέντε τελευταίες εβδομάδες και σε αντιδιαστολή με τον μέσο όρο του περασμένου έτους, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζονται αυξημένες από 24 έως 38% έναντι μέσου όρου 8% του 2022.

Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα το ποσοστό συμμετοχής των εγχώριων μονάδων στην χονδρεμπορική αγορά μειώθηκε σταδιακά από 28% στο 9% από 38% μέσο όρο το 2022. Η επίπτωση της ρύθμισης στο εμπορικό ισοζύγιο είναι προφανής και δυσμενής για τη χώρα, ενώ επιπλέον η ανατροπή που έχει προκαλέσει υπέρ των εισαγωγών απομειώνει και τα έσοδα του ΤΕΜ, αφού οι εισαγωγές δεν συμμετέχουν στον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων, σημειώνει ο ΕΣΑΗ.

Οι επιπτώσεις στα φορτία LNG

Παράλληλα αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και διακινδυνεύει την ασφάλεια εφοδιασμού. Επίσης , σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, θίγει βαρύτατα την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, καθώς την καθιστά 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ακριβότερη από τις αντίστοιχες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επισημαίνει επίσης, ότι σε σχέση με την περίοδο εξαγγελίας του μέτρου παρατηρείται τριπλασιασμός του ποσοστού έκτακτης εισφοράς επί των τιμών φυσικού αερίου στο TTF.

Eνα ακόμη ζήτημα που επισημαίνεται από τον ΕΣΑΗ είναι ότι η ξαφνική επιβολή της έκτακτης εισφοράς έχει ανατρέψει τον προγραμματισμό των εταιριών για φορτία LNG, που είχαν συμβολαιοποιηθεί και περιέχουν ρήτρες take or pay , οδηγώντας τις μονάδες σε υποχρεωτική λειτουργία επί ζημία. Εχει επίσης οδηγήσει σε ακυρώσεις φορτίων προκαλώντας οικονομική ζημία και μεγάλες δυσκολίες διαχείρισης των προγραμματισμένων φορτίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης