Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Capacity Market ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί και όχι διαχωρισμό με βάση τις τεχνολογίες παραγωγής

Capacity Market ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί και όχι διαχωρισμό με βάση τις τεχνολογίες παραγωγής
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αγοράς ισχύος, όχι όμως αλλαγές όπως ο διαχωρισμός ανά τεχνολογία

Υπέρ της διατήρησης των βασικών αρχών του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τάσσονται οι ελληνικές εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον το διάλογο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απορρίπτουν κατηγορηματικά την λεγόμενη «ελληνική» πρόταση για διαχωρισμό των αγορών με βάση τις τεχνολογίες παραγωγής, ενώ θεωρούν ότι όσο προχωρεί η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, τόσο περισσότερο θα είναι αναγκαίες παρεμβάσεις όπως η δημιουργία αγορών ισχύος, capacity market για την διασφάλιση της αμοιβής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

Η ενεργειακή κρίση και το τεράστιο βάρος που υπέστησαν οι καταναλωτές, λόγω της έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου και συνακόλουθα της ηλεκτροπαραγωγής, έχει τροφοδοτήσει μια έντονη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εντός των χωρών, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έλαβε εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου να μελετήσει και να προτείνει αλλαγές, έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση ένα κείμενο αρχών.
Θέτοντας ως ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης την 13η Φεβρουαρίου, έχει στόχο να παρουσιάσει τη νομοθετική πρόταση της έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι τέσσερις βασικοί τομείς που έχουν τεθεί προς συζήτηση είναι οι εξής:

•Να εξαρτηθούν λιγότερο οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων και να ενισχυθεί η ανάπτυξη ΑΠΕ.
•Να βελτιωθεί η λειτουργία της αγοράς για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την πλήρη χρήση εναλλακτικών λύσεων αντί του φυσικού αερίου, όπως η αποθήκευση και η ανταπόκριση στη ζήτηση demand response.
•Να ενισχυθεί η προστασία και η ενδυνάμωση των καταναλωτών.
•Να βελτιωθεί η διαφάνεια, η επιτήρηση και η ακεραιότητα της αγοράς.

Πρόκειται για γενικόλογες τοποθετήσεις πίσω από τις οποίες υπάρχει έντονη ανησυχία για το κόστος που υφίστανται οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) λόγω της κρίσης, αλλά και της ταχείας ενεργειακής μετάβασης.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών πολλές από τις οποίες μάλιστα εξετάζουν τη μετεγκατάσταση της παραγωγής τους στις ΗΠΑ όπου παρέχονται σημαντικά κίνητρα για νέες επενδύσεις.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της Eurometaux Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι το ζήτημα του ενεργειακού κόστους απασχολεί πολύ έντονα.

Πολιτική για μείωση και όχι αύξηση του κόστους ενέργειας

Όπως είπε μιλώντας στους αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της «Μυτιληναίος» οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες τηρούν τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής της απανθρακοποίησης, όμως η πολιτική αυτή θα πρέπει να οδηγεί σε μείωση και όχι σε αύξηση του κόστους ενέργειας.
Πάντως σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας έχει ενεργοποιηθεί ένας έντονος διάλογος, καθώς κατά της αλλαγής των βασικών αρχών λειτουργίας της αγοράς δηλαδή της τιμολόγησης με βάση την οριακή μονάδα (την ακριβότερη μονάδα που μπαίνει τελευταία στο σύστημα) τάσσεται τόσο ο Σύνδεσμος των Ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών Eurelectric, όσο και ο ACER (Οργανισμός της Ε.Ε. για τη συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας).

Η Eurelectric, θεωρεί ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας δεν οφείλονται στον υφιστάμενο σχεδιασμό της αγοράς και τάσσεται υπέρ της διατήρησης των βασικών χαρακτηριστικών της.
Από την πλευρά του ο ACER επισημαίνει ότι οι πιθανές αλλαγές θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους και όχι τον αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης.

Η «ελληνική πρόταση»

Σε ανάλογο μήκος κύματος οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί θεωρούν ότι η αγορά που έχει στηθεί σε βάθος χρόνου 20 ετών με στόχο να δίνει σήματα στους επενδυτές, εξυπηρετεί το στόχο της και αυτό αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της κρίσης αφού οι υψηλές τιμές του αερίου, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αγοράς ισχύος, όχι όμως αλλαγές όπως ο διαχωρισμός ανά τεχνολογία.

Όπως είναι γνωστό η λεγόμενη «ελληνική» πρόταση η οποία έχει αναφερθεί τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προβλέπει ένα μοντέλο διαχωρισμού της χονδρικής αγοράς ανάλογα με το CAPEX και το ΟPEX.
Δηλαδή διαχωρισμό των τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρισμού με υψηλή κεφαλαιουχική δαπάνη (CAPEX) όπως πχ οι ΑΠΕ από τη μία πλευρά και των τεχνολογιών με υψηλή λειτουργική δαπάνη (OPEX) όπως πχ η ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης