Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έπεσαν στα 107 εκατ ευρώ τα έσοδα του ΤΕΜ τον Ιανουάριο - Μειωμένες στα 100 εκατ οι επιδοτήσεις, στα 4 λ/Kwh, ποιοί μένουν εκτός

Έπεσαν στα 107 εκατ ευρώ τα έσοδα του ΤΕΜ τον Ιανουάριο - Μειωμένες στα 100 εκατ οι επιδοτήσεις, στα 4 λ/Kwh, ποιοί μένουν εκτός
Στα 100 εκατ αναμένεται να περιοριστούν οι επιδοτήσεις - Χαμηλά τα τιμολόγια και τον Μάρτιο

Ο έντονος προβληματισμός αλλά και οι διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης έχουν καθυστερήσει την ανακοίνωση των επιδοτήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο.
Όπως είναι γνωστό οι προμηθευτές ανακοίνωσαν, τα τιμολόγια Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει ο νόμος στις 20 Ιανουαρίου και είναι δραστικά μειωμένα, ακόμη και κατά 60% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έκτοτε στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας γίνονται συνεχώς υπολογισμοί χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Οι παράγοντες που συμπεριλαμβάνονται στην εξίσωση είναι οικονομικοί αλλά και πολιτικοί.  Οι λογαριασμοί ρεύματος του Φεβρουαρίου που είναι λογικό να είναι αυξημένοι ως προς την κατανάλωση λόγω της αναπόδραστης επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, θα πληρωθούν τον Απρίλιο, δηλαδή πολύ κοντά στις επερχόμενες εκλογές. Εν μέσω λοιπόν έντονου πολιτικού κλίματος και πόλωσης η περικοπή των επιδοτήσεων και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν κλίμα δυσαρέσκειας.

Πτώση στα έσοδα του ΤΕΜ

Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα διαθέσιμα, του καθώς έχει ανακοινωθεί ότι θα χορηγηθούν μια σειρά από επιδόματα σε διάφορες κατηγορίες πολιτών, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μειώνονται όσο μειώνονται οι χονδρικές τιμές του ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ τα έσοδα του ΤΕΜ από τον μηχανισμό του πλαφόν στη χονδρική αγορά από 315 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο έχουν πέσει στα 107 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Έτσι για τη χορήγηση των επιδοτήσεων ενδέχεται να χρειαστεί ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που όπως φαίνεται θέλει να αποφύγει το ΥΠΟΙΚ.
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει εμφατικά στο τελευταίο Eurogroup την ανάγκη τα κράτη μέλη να σταματήσουν τις οριζόντιες επιδοτήσεις που αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος και να προχωρήσουν κλιμακωτές επιδοτήσεις αναλόγως του εισοδήματος αλλά και της κατανάλωσης ρεύματος.

Βέβαια, τόσο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατες τοποθετήσεις τους έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα έχει κλιμακωτή προσέγγιση στις επιδοτήσεις στηρίζοντας κυρίως τους ευάλωτους καταναλωτές και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται από τις αποφάσεις της Ευρώπης.

Πάντως οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου θα είναι δραστικά μειωμένες σε ποσοστό ακόμη και 70% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για μηδενική στήριξη σε καταναλώσεις άνω των 500 kwh. Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον μηδενικά και ο Κώστας Σκρέκας θα πρέπει σήμερα ή αύριο να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.
Ο στόχος δε παραμένει και είναι να διατηρούνται τα τιμολόγια για τις χαμηλές καταναλώσεις στα 14- 16 λεπτά/KWh.

Στα 4 ευρώ/kwh αναμένεται να ανακοινώσει  το ΥΠΕΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα επιδότηση 4 λεπτών/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και μηδενικές επιδοτήσεις για την βιομηχανία, αφού η ονομαστική τιμή των τιμολογίων διαμορφώνεται κάτω από τα επίπεδα των 23 ευρώ που ήταν η επιδότηση του Ιανουαρίου. Η δεύτερη και η Τρίτη κλίμακα των οικιακών καταναλώσεων, δηλαδή 500- 1000 κιλοβατώρες και άνω των 1000 θα λάβουν επιδότηση μόνο στην περίπτωση που πετύχουν εξοικονόμηση 15%.

Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί τα συναρμόδια υπουργεία και που σε ότι αφορά στις οικιακές καταναλώσεις ενσωματώνει το νέο μοντέλο που προτείνει η Κομισιόν για στοχευμένες επιδοτήσεις στους ευάλωτους καταναλωτές και συνδεδεμένες με εξοικονόμηση για τα υψηλότερα εισοδήματα. Πηγές πάντως του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι επιδοτήσεις τους επόμενους μήνες θα καθοριστούν και πάλι με βάση την πορεία τιμών στην χονδρεμπορική αγορά και τα τιμολόγια των παρόχων.


Επί του παρόντος πάντως και για τον Φεβρουάριο το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων αναμένεται να περιοριστεί πέριξ των 100 εκατ. ευρώ από τα 840 εκατ. ευρώ τον Ιανουαρίου και τα πολύ υψηλά των 1,9 δις. ευρώ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Για τα οικιακά τιμολόγια το συνολικό κονδύλι για τον Φεβρουάριο θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ από τα 470 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της το τιμολόγιο της ΔΕΗ που κυμαίνεται στα 19, 9 λεπτών για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και στα 21,1 λεπτά πάνω από 500 κιλοβατώρες από 48,9 λεπτά 50, 01 λεπτά τον Ιανουάριο. ΤΟ 2022 έχουν διατεθεί συνολικά από το ΤΕΜ και τον κρατικό προϋπολογισμό για επιδοτήσεις ρεύματος 8 δισ. ευρώ.

Χαμηλά τα ονομαστικά τιμολόγια τον Μάρτιο

Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθούν τα τιμολόγια του Μαρτίου και αντιστοίχως και οι επιδοτήσεις ανεξάρτητα από το πως θα κυμανθούν οι τιμές φυσικού αερίου στο ΤΤF της Ολλανδίας . Αυτό γιατί η σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο ΤΤF της Ολλανδίας τον Ιανουάριο , (κάτω από 50%) δεν έχουν αποτυπωθεί στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου. Οι εγχώριες εταιρίες τιμολογούν το φυσικό αέριο βάση της μέσης τιμής του προηγούμενου μήνα στο ΤΤF.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου πάντως (κάτω από τα 54 ευρώ/μεγαβατώρα χθες) σε επίπεδα χαμηλότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προμηνύει ευνοϊκές εξελίξεις και στο μέτωπο των τιμών ρεύματος παρά τις επιπτώσεις από την πτώση της θερμοκρασίας και την αύξηση της ζήτησης.

Τα ονομαστικά τιμολόγια του Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν για τον Φεβρουάριο η ΔΕΗ για κατανάλωση ως 500 KWh τον μήνα έδωσε τιμή στα 19,9 λεπτά/KWh, έναντι 48,9 λεπτώ/KWh του Ιανουαρίου. Άνω των 500KWh η χρέωση διαμορφώνεται 21,1 λεπτά/KWh από 50,1 λεπτά τον Ιανουάριο.
To Οικιακό Energy Save της Protergia έφτασε στα 18,8 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας (24,8 λεπτά/KWh χωρίς την έκπτωση), ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Το πρόγραμμα Prime της NRG δίνει 22 λεπτά/KWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
Το τιμολόγιο της Ηρων κατεβαίνει στα 20,72 λεπτά/KWh, συμπεριλαμβανομένης έκπτωσης συνέπειας 20% στο πρόγραμμα GenerousHome. Στο φθηνότερο πρόγραμμά SolarGeneroursHome η τιμή διαμορφώνεται στα 14,45 λεπτά/KWh μαζί με την έκπτωση συνέπειας ( 17 λεπτά χωρίς την έκπτωσης).

Επίσης, η Elpedison ανακοίνωσε 16,7 λεπτά/ΚWh για τις εμπρόθεσμες πληρωμές ανεξάρτητα από την κατανάλωση (19,5 σεντς/Kwh χωρίς έκπτωση).
Το πρόγραμμα Zero της WATT & VOLT διαμορφώνεται στα 24,5 λεπτά/Kwh, επίσης ανεξάρτητα από την κατανάλωση, το τιμολόγιο της Ζενίθ στα 19,49 λεπτά/Kwh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
Η Φυσικό Αέριο Ελλάδος θυγατρική της ΔΕΠΑ διαθέτει το Οικιακό ΜΑΧΙ Free BASIC στα 18,8 λεπτά/kWh με την έκπτωση συνέπειας και 25,10 χωρίς την έκπτωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης