Ενέργεια

Γαλλία: Η πανεθνική απεργία πλήττει την παραγωγή ενέργειας και τις παραδόσεις καυσίμων

Γαλλία: Η πανεθνική απεργία πλήττει την παραγωγή ενέργειας και τις παραδόσεις καυσίμων
Την Τρίτη, η γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 5%, ή 3,3 γιγαβάτ (GW)

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στη Γαλλία την Τρίτη και οι παραδόσεις προϊόντων βενζίνης από τις εγκαταστάσεις της TotalEnergies σταμάτησαν καθώς οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προγραμματισμένες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις.

Η απεργία, η οποία είναι μια αντίδραση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, προκάλεσε επίσης αναστάτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

Τα συνδικάτα θέλουν να συνεχίσουν την πίεση στην κυβέρνηση μετά τις διαδηλώσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το CGT, το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, ζήτησε νέο γύρο απεργιών από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας EDF.

Την Τρίτη, η γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 5%, ή 3,3 γιγαβάτ (GW), καθώς η προσφορά μειώθηκε σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και υδροηλεκτρικούς και θερμικούς σταθμούς, σύμφωνα με στοιχεία της EDF, η οποία ελέγχει επίσης πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η πυρηνική ισχύς μειώθηκε συνολικά κατά 1,2 GW σε τρεις αντιδραστήρες και 1,9 GW θερμικής ισχύος σε τέσσερις σταθμούς τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ η υδροηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε κατά 170 μεγαβάτ (MW).

Η EDF είπε ότι το 40,3% του συνολικού εργατικού δυναμικού της είχε συμμετάσχει στην απεργία το μεσημέρι.

Εισαγωγέας ενέργειας

Η Γαλλία επρόκειτο να είναι καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από γείτονες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εκμετάλλευσης δικτύου RTE.

Το ρεύμα διακόπηκε επίσης για τις κάμερες ταχύτητας στους δρόμους στον τομέα Lot et Garrone στα νοτιοδυτικά το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε το συνδικάτο CGT.

Από την πλευρά της διύλισης, οι παραδόσεις προϊόντων πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις της TotalEnergies μπλοκαρίστηκαν, ανέφερε η εταιρεία ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια καυσίμων.

Περίπου το 55% όλων των βαρδιών ήταν σε απεργία στις εγκαταστάσεις αποθήκης και διύλισης της TotalEnergies σήμερα το πρωί έναντι 65% στις 19 Ιανουαρίου, την προηγούμενη πανεθνική απεργία, ανέφερε η εταιρεία. Εκπρόσωπος της CGT έθεσε τον αριθμό των εργαζομένων εκτός σύνδεσης σε 75% έως 100%.

Δεν υπήρχαν μπλοκαρίσματα σε χώρους που διαχειρίζεται η Esso, η γαλλική θυγατρική της ExxonMobil, αλλά οι εργαζόμενοι πήγαιναν σε διαδηλώσεις όλη την ημέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της CGT.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, η οποία θα επιβάλει άλλα δύο εργάσιμα χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση στα 64, αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του εμμένουν στη θέση τους. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί, είπε ο Μακρόν τη Δευτέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης