Ενέργεια

Βουλγαρία: Ξεκίνησε η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με τη Σερβία

Βουλγαρία: Ξεκίνησε η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με τη Σερβία

Μέχρι το τέλος του έτους θα τεθεί σε λειτουργία

 

Η Βουλγαρία ξεκίνησε την Τετάρτη την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με μεγάλη καθυστέρηση με τη γειτονική Σερβία που θα επιτρέψει τις ροές μη ρωσικού φυσικού αερίου προς το Βελιγράδι και θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 170 χιλιομέτρων, ο οποίος θα εκτείνεται από τη βουλγαρική πόλη Νόβι Ισκάρ στη Νις στη Σερβία, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Rossen Hristov.

Η Βουλγαρία, η οποία εξετάζει το έργο από το 2012, σχεδιάζει να έχει έτοιμη την έκταση 62 χιλιομέτρων στην επικράτειά της μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η Σερβία, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται τον περασμένο Φεβρουάριο, θα έχει επίσης έτοιμο το τμήμα της μέχρι το φθινόπωρο, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Νέες ευκαιρίες

"Αυτό το έργο δίνει νέες ευκαιρίες στην περιοχή για πραγματική διαφοροποίηση και ασφάλεια των προμηθειών", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev στην τελετή έναρξης, στην οποία παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Σερβίας Alexander Vucic.
"Έχουμε διευρυμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές... Η Σερβία αποκτά πρόσβαση σε νέες πηγές φυσικού αερίου, που προέρχονται από τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Αιγαίο Πέλαγος", δήλωσε.

Επί του παρόντος, η μόνη σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών μεταφέρει ρωσικό αέριο από τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream στη Σερβία.

Ο νέος αγωγός, που χρηματοδοτείται εν μέρει με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δώσει στη Σερβία πρόσβαση σε μη ρωσικές προμήθειες από τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο αγωγός, ο οποίος θα επιτρέψει τη ροή του φυσικού αερίου και προς τις δύο κατευθύνσεις, θα διαφοροποιήσει τις διαδρομές που συνδέουν τη Βουλγαρία με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

Η Βουλγαρία, η οποία αποκόπηκε από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου τον περασμένο Απρίλιο, άνοιξε μια νέα διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα που μεταφέρει επί του παρόντος 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (bcm) αζερικού φυσικού αερίου ετησίως. Η Σόφια έχει επίσης υπογράψει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία δυναμικότητας με την Τουρκία για την εισαγωγή LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>