Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Προχωρά σε αναθεώρηση της έκτακτης εισφοράς των 10 ευρώ/μεγαβατώρα

ΥΠΕΝ: Προχωρά σε αναθεώρηση της έκτακτης εισφοράς των 10 ευρώ/μεγαβατώρα

Η έκτακτη εισφορά δεν θα μηδενιστεί αλλά θα αποτελεί ποσοστό επί της τιμής του φυσικού αερίου ακολουθώντας μια κλιμάκωση που μένει να προσδιοριστεί

 

Στην αναθεώρηση της έκτακτης εισφοράς 10 ευρώ/μεγαβατώρα που επιβλήθηκε με νόμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στις αρχές Νοεμβρίου προχωράει το ΥΠΕΝ.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας φέρεται να έχει αναγνωρίσει τις σοβαρές επιπτώσεις που γνωστοποίησε με επιστολή του προ ημερών ο ΕΣΑΗ, με σημαντικότερη την περιορισμένη λειτουργία των εγχώριων μονάδων προς όφελος των εισαγωγών και να προχωράει σε διόρθωση.

Η έκτακτη εισφορά δεν θα μηδενιστεί αλλά θα αποτελεί ποσοστό επί της τιμής του φυσικού αερίου ακολουθώντας μια κλιμάκωση που μένει να προσδιοριστεί, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων φυσικού αερίου. Η διόρθωση σε ποσοστιαία βάση έχει λογική αφού το απόλυτο ποσό των 10 ευρώ/μεγαβατώρα όταν η τιμή του φυσικού αερίου κινείται στα 200 ευρώ αντιστοιχεί στο 5%, ενώ όταν η τιμή του αερίου μειώνεται το ποσοστό αυξάνεται.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Κώστα Σκρέκα ο ΕΣΑΗ απαρίθμησε μια σειρά από επιπτώσεις από την αιφνιδιαστική επιβολή της έκτακτης εισφοράς τον περασμένο Νοέμβριο.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι καθιστά την ελληνική αγορά "τεχνηέντως" ακριβότερη από τις γειτονικές με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των εισαγωγών εις βάρος των εγχώριων μονάδων παραγωγής. Παρέθετε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία για τις πέντε τελευταίες εβδομάδες και σε αντιδιαστολή με τον μέσο όρο του περασμένου έτους οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζονται αυξημένες από 24 έως 38% έναντι μέσου όρου 8% του 2022. Αντίστοιχα το ίδιο διάστημα το ποσοστό συμμετοχής των εγχώριων μονάδων στην χονδρεμπορική αγορά μειώθηκε σταδιακά από 28% στο 9% από 38% μέσο όρο το 2022.

Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ η έκτακτη εισφορά, θίγει βαρύτατα την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο καθώς την καθιστά 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ακριβότερη από τις αντίστοιχες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επισήμανε επίσης, ότι σε σχέση με την περίοδο εξαγγελίας του μέτρου παρατηρείται τριπλασιασμός του ποσοστού έκτακτης εισφοράς επί των τιμών φυσικού αερίου στο TTF.

Eνα ακόμη ζήτημα που επισημαίνεται από τον ΕΣΑΗ είναι ότι η ξαφνική επιβολή της έκτακτης εισφοράς έχει ανατρέψει τον προγραμματισμό των εταιριών για φορτία LNG που είχαν συμβολαιοποιηθεί και περιέχουν ρήτρες take or pay , οδηγώντας τις μονάδες σε υποχρεωτική λειτουργία επί ζημία. Εχει επίσης οδηγήσει σε ακυρώσεις φορτίων προκαλώντας οικονομική ζημία και μεγάλες δυσκολίες διαχείρισης των προγραμματισμένων φορτίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης