Ενέργεια

ΗΠΑ: Η Freeport LNG ζητά έγκριση για επανεκκίνηση της φόρτωσης στο εργοστάσιο εξαγωγής του Τέξας

ΗΠΑ: Η Freeport LNG ζητά έγκριση για επανεκκίνηση της φόρτωσης στο εργοστάσιο εξαγωγής του Τέξας

Το εργοστάσιο της Freeport έκλεισε λόγω πυρκαγιάς τον Ιούνιο

 

Η Freeport LNG, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ, ζήτησε έγκριση από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές για να ξεκινήσει η φόρτωση LNG σε πλοία στο εργοστάσιο εξαγωγών της στο Τέξας, σύμφωνα με έγγραφο που διατέθηκε την Πέμπτη.

Το εργοστάσιο της Freeport έκλεισε λόγω πυρκαγιάς τον Ιούνιο και απαγορεύτηκε η επανεκκίνηση έως ότου οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ολοκληρώσουν μια εκτενή αναθεώρηση ασφάλειας και εγκρίνουν τις αλλαγές που προέκυψαν.
Συγκεκριμένα, η Freeport ανέφερε στην κατάθεσή της στην Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ (FERC) ότι «η επαναφορά των υπηρεσιών φόρτωσης LNG Dock 1 θα επιτρέψει στην Freeport να ξαναρχίσει τις κανονικές εργασίες αποβίβασης και φόρτωσης πλοίων LNG».

Η Freeport, η οποία ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να απαντήσουν έως τις 3 Φεβρουαρίου, είπε επίσης ότι η φόρτωση LNG στα πλοία θα "δημιουργήσει χώρο απογραφής στις (αποθηκεύσεις) Δεξαμενές 1 και 2 εν αναμονή της απόκτησης άδειας από την εταιρεία για εμπορική λειτουργία" ενός από τα τρία τρένα υγροποίησης του εργοστασίου.
Η FERC ενέκρινε το αίτημα της Freeport να ξεκινήσει την παραγωγή LNG στο τρίτο τρένο υγροποίησης την Τετάρτη.
Τα τρένα υγροποίησης μετατρέπουν το φυσικό αέριο σε LNG.

Άνοδος τιμών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 5% την Πέμπτη, από το χαμηλό 21 μηνών την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά το τελευταίο αίτημα της Freeport για επανεκκίνηση τμημάτων του εργοστασίου εξαγωγών.
Η αγορά ενέργειας ενδιαφέρεται για το Freeport επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα θα αυξηθούν (όπως συνέβη την Πέμπτη) καθώς το εργοστάσιο πλησιάζει στην άντληση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την παραγωγή LNG.
Το Freeport μπορεί να μετατρέψει περίπου 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf) αερίου σε LNG κάθε μέρα. Αυτό είναι περίπου το 2% της συνολικής ημερήσιας παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές, ωστόσο, δεν αναμένουν ότι το Freeport θα φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα μέχρι τα μέσα Μαρτίου ή αργότερα.

"Είναι πιθανό ότι το Freeport δεν θα ανακτήσει πλήρη επιχειρησιακή ισχύ μέχρι τα μέσα Μαρτίου, προωθώντας τα πολύ αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς/ζήτησης φυσικού αερίου έως τα μέσα έως τα τέλη Φεβρουαρίου", ανέφεραν σε σημείωμα στους πελάτες αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ενέργειας EBW Analytics.

Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας JERA, ένας από τους πέντε κορυφαίους πελάτες της Freeport, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπολογίζει να λάβει LNG από το εργοστάσιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η διακοπή ανάγκασε τους μεγάλους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των JERA και Osaka Gas να κάνουν κράτηση για ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.Στους άλλους μεγάλους αγοραστές της περιλαμβάνονται οι BP, TotalEnergies και SK E&S.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης