Τελευταία Νέα
Ενέργεια

W. Sawan (CEO Shell): Δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα από την ενεργειακή κρίση

W. Sawan (CEO Shell): Δεν θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα από την ενεργειακή κρίση
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν πέρυσι καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι ένα  ζήτημα που θα τραβήξει χρόνια και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη προμηθειών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον CEO της Shell, Wael Sawan.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν πέρυσι καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Λόγω της υψηλής ζήτησης, ευρωπαϊκά τερμιναλ όπως το Dutch Gate LNG στο Ρότερνταμ, το Grain LNG του Ηνωμένου Βασιλείου και το τερματικό της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα έλαβαν αριθμό ρεκόρ φορτίων πέρυσι.

Οι πλήρεις αποθήκες και ο ήπιος χειμωνιάτικος καιρός πίεσαν τις τιμές και μείωσαν τις ανησυχίες στην Ευρώπη και «φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι όλα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό», είπε ο Sawan σε αναλυτές κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της Shell την Πέμπτη (2/2).

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Το 50% των αναγκών της Ευρώπης καλύφθηκε με φορτία LNG που είχαν για αρχικό προορισμό την Κίνα. Αυτό μπορεί να αλλάξει ή είναι πιθανό να αλλάξει δεδομένου του πού πάνε τα πράγματα με την οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα. Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από τον καιρό»

Οι επενδύσεις της Shell

Τέλος, το χαρτοφυλάκιο της Shell έχει στο επίκεντρο τις επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από την Ευρώπη.

Η εταιρεία επένδυσε σε αποθήκευση στη Γερμανία και στην Αυστρία και ξεκινά το έργο αποσυμπίεσης Pierce στους Penguins στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Sawan είπε στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης σε ξεχωριστή κλήση την περασμένη Πέμπτη ότι η Shell παρέδωσε 194 φορτία LNG στην Ευρώπη πέρυσι. Οι πωλήσεις LNG της Shell αυξήθηκαν κατά 3% σε 65,98 εκατομμύρια τόνους το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης