Τελευταία Νέα

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου εξετάζουν στο Dogger Bank - Η δουλειά της Cenergy

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου εξετάζουν στο Dogger Bank - Η δουλειά της Cenergy
Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου μπήκε στην ατζέντα ως πιθανή επιλογή και εφόσον λάβει την κατάλληλη κυβερνητική υποστήριξη για να υλοποιηθεί.

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που τίθεται σε λειτουργία – το Dogger Bank στα βορειοανατολικά παράλια της Αγγλίας – θα μπορούσε να προσθέσει από 1 GW επιπλέον ενέργειας για την τροφοδοσία της μεγαλύτερης πράσινης μονάδας υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσαν οι συνεργάτες της.

Σύμφωνα με το Rechargenews, o νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor και η βρετανική εταιρεία κοινής ωφέλειας SSE, οι οποίοι από κοινού ηγούνται της ανάπτυξης του γιγαντιαίου project της Βόρειας Θάλασσας, ξεκίνησαν έγκαιρα εργασίες για ένα πιθανό Dogger Bank D που θα προσθέσει 1,3 GW στα 3,6 GW που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος της Equinor για το Dogger Bank, Halfdan Brustad, δήλωσε: «Τόσο η επιλογή απόσυρσης από το δίκτυο όσο και η πράσινη παραγωγή υδρογόνου από το Dogger Bank D θα συμβάλουν στις καθαρές μηδενικές φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου».

Σημειώνεται ότι η Equinor και η SSE προχωρούν ήδη τις πρώτες τρεις φάσεις  των 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Dogger Bank των 3,6 GW που πρόκειται να αποτελέσουν έως το 2026 το μεγαλύτερο σε λειτουργία υπεράκτιο αιολικό έργο στον κόσμο.

Παράλληλα, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου μπήκε στην ατζέντα ως πιθανή επιλογή και εφόσον λάβει την κατάλληλη κυβερνητική υποστήριξη για να υλοποιηθεί. Η εξέλιξη του έργου εξακολουθεί να υπόκειται σε συμφωνία με το The Crown Estate.. Οι εταίροι αναμένουν να παραδώσουν μια πρώτη έκθεση για τα σχέδια τον Μάρτιο.

Αυτή η έκθεση θα περιγράφει τις εργασίες ανάπτυξης της τελευταίας διαθέσιμης τεχνολογίας για την ενίσχυση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχουν δύο επιλογές που διερευνώνται για την ενέργεια που παράγεται από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο: σύνδεση στο δίκτυο και/ή παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η παρουσία της Cenergy

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτή η δυναμική αυτού του project, με την Cenergy Holdings, μέσω της Hellenic Cables να γίνεται ο μοναδικός προμηθευτής inter-array καλωδίων για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Το έργο Dogger Bank C είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της SSE Renewables και της Equinor, ενώ τα Dogger Bank A και B ανήκουν στις SSE Renewables, Equinor και Eni.  Η SSE Renewables ηγείται της κατασκευής και παράδοσης και των τριών φάσεων του αιολικού πάρκου Dogger Bank, ενώ η Equinor θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης του Dogger Bank Wind Farm μετά την ολοκλήρωσή του.

Η Hellenic Cables θα σχεδιάσει, κατασκευάσει, πραγματοποιήσει τους δοκιμαστικούς ελέγχους και προμηθεύσει περίπου 240 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE και όλα τα σχετικά εξαρτήματα.  Πρόκειται για ένα έργο επιπλέον των 650 χλμ. inter-array καλωδίων που έχει ήδη αναλάβει η εταιρεία για τις φάσεις Α & Β του ίδιου έργου.  Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.  Η παραγωγή των καλωδίων για το Dogger Bank C έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023 και η παράδοση θα γίνει σταδιακά σύμφωνα με το πρόγραμμα εκτέλεσης του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης