Ενέργεια

Ποιες βιομηχανίες ωφελούνται από την αντιστάθμιση - Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση για τα PPAs

Ποιες βιομηχανίες ωφελούνται από την αντιστάθμιση - Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση για τα PPAs
Tα ποσά που θα κατανεμηθούν για το 2021 ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ και για το 2022 σε 116 εκατ ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Μετά την έγκριση από την Κομισιόν και για την Ελλάδα, του καθεστώτος αποζημίωσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων για την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και την αποφυγή της διαρροής άνθρακα (αντιστάθμιση), οι ελληνικές βιομηχανίες αναμένουν την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του μηχανισμού, αλλά και το άνοιγμα από τον ΔΑΠΕΕΠ της πλατφόρμας στην οποία θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν την αποζημίωση.

Παράλληλα, μετά τις έντονες πιέσεις της βιομηχανίας, η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν και φέρνει άμεσα τη ρύθμιση για την κατάργηση του πλαφόν που θα αφορά τα PPAs για την ενεργειακή τροφοδοσία των επιχειρήσεων.

Οι βιομηχανίες έχουν λάβει την «αντιστάθμιση» δηλαδή τη σχετική επιδότηση έως και το 2020. Η νέα εγκριτική απόφαση αφορά τα έτη 2021-2030 και σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που θα κατανεμηθούν για το 2021 ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ και για το 2022 σε 116 εκατ ευρώ.   

Οι κλάδοι που ωφελούνται με βάση τη νέα απόφαση της Κομισιόν είναι οι εξής: κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων, παραγωγή αλουμινίου, παραγωγή ανόργανων βασικών χημικών ουσιών, παραγωγή μόλυβδου, ψευδάργυρου και κασσίτερου, παραγωγή χαρτοπολτού, κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού, παραγωγή βασικού σιδήρου χάλυβα και σιδηροκραμάτων, μεταποίηση προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγή χαλκού, παραγωγή άλλων μη σιδηρούχων μετάλλων, παραγωγή πλαστικών, παραγωγή γυαλιού και παραγωγή βιομηχανικών αερίων όπως το υδρογόνο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στον νέο σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου και τη νέα εγκριτική απόφαση για την Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνονται η κλωστοϋφαντουργία και τα λιπάσματα, ενώ έχει συμπεριληφθεί ο κλάδος των πετρελαιοειδών. Επίσης ο κλάδος του τσιμέντου δεν εντάσσεται στους δικαιούχους αντιστάθμισης ούτε τώρα αλλά ούτε και στο παρελθόν.

Ποιοι είναι οι επιλέξιμοι

Έτσι μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης η οποία να σημειωθεί ότι είναι η τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρώπης λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή του αιτήματος, μεταξύ των εταιριών που θα είναι δικαιούχοι της αντιστάθμισης είναι Αλουμίνιο Ελλάδος, ο Όμιλος Βιοχάλκο και τα διυλιστήρια της Helleniq Energy και της Motor Oil.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι στη νέα εγκριτική απόφαση το ανθρακικό αποτύπωμα της χώρας βάση του οποίου καθορίζεται η αποζημίωση μειώθηκε από 0,82 σε 0,73.

Σημειώνεται ότι για να είναι επιλέξιμοι για αποζημίωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει είτε i) να εφαρμόζουν ορισμένες συστάσεις ενεργειακού ελέγχου, είτε ii) να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε iii) να επενδύσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης σε έργα που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της εγκατάστασης. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με μία από τις υποχρεώσεις αυτές εντός τριών ετών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,36 δισ. ευρώ, θα καλύψει μέρος της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του αντικτύπου των τιμών του άνθρακα στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (το λεγόμενο «κόστος έμμεσων εκπομπών») που θα προκύψει την περίοδο 2021-2030. Το μέτρο στήριξης αποσκοπεί στον περιορισμό του κινδύνου «διαρροής άνθρακα», δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής εταιρειών σε χώρες εκτός της ΕΕ με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης