Τελευταία Νέα

Κυριαρχία των ΑΠΕ βλέπει την προσεχή 3ετία ο Birol - Τι έδειξε έκθεση του ΙΕΑ

Κυριαρχία των ΑΠΕ βλέπει την προσεχή 3ετία ο Birol - Τι έδειξε έκθεση του ΙΕΑ
Οι ΑΠΕ και η πυρηνική ενέργεια συμβάλλουν στη μείωση των μεριδίων ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και άνθρακα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα «κυριαρχήσουν» στην παγκόσμια αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/3 του συνολικού μείγματος παραγωγής ενέργειας στον κόσμο και συμβάλλουν στον περιορισμό της αύξησης των εκπομπών από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Recharge, ο παγκόσμιος οργανισμός στην τελευταία του Έκθεση για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας για το 2023 αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν έως το 2025 το 35% της παγκόσμιας παραγωγής, από το 29% που είναι φέτος, καθώς ικανοποιούν μια μέση ετήσια αύξηση 3% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Παράλληλα, οι ΑΠΕ και η πυρηνική ενέργεια συμβάλλουν στη μείωση των μεριδίων ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και άνθρακα.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι ΑΠΕ και η πυρηνική ενέργεια αυξάνουν αρκετά γρήγορα για να καλύψουν την πρόσθετη ζήτηση. Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να στηρίξουν περαιτέρω την ανάπτυξη των πηγών με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, γεγονός που θα μειώσεις τις εκπομπές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τόσο την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και την επίτευξη των κλιματικών στόχων»

Τα δείγματα της έκθεσης

Η έκθεση του IEA σημείωσε το «επαναλαμβανόμενο θέμα των ακραίων καιρικών συνθηκών» το 2022. «Εκτός από την ξηρασία στην Ευρώπη, υπήρξαν κύματα καύσωνα στην Ινδία, με αποτέλεσμα την υψηλότερη αιχμή της χώρας στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς επιταχύνεται η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ο αντίκτυπος των καιρικών φαινομένων στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα ενταθεί, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μείγμα παραγωγής. Σε έναν τέτοιο κόσμο, η αύξηση της ευελιξίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ανθεκτικότητας των δικτύων θα είναι ζωτικής σημασίας» σημεώνεται μεταξύ άλλων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης