Ενέργεια

Έξυπνοι Μετρητές: Εκδικάσθηκε η προσφυγή της Landis - Εντός 20ημέρου η απόφαση

Έξυπνοι Μετρητές: Εκδικάσθηκε η προσφυγή της Landis - Εντός 20ημέρου η απόφαση

Η απόφαση για την προσφυγή της Landis+Gyr θα κρίνει αν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις

 

Με σοβαρές καθυστερήσεις απειλείται και ο νέος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση "έξυπνων" μετρητών που αποτελεί συνέχεια της αποτυχημένης προσπάθειας που ξεκίνησε με ένα πιλοτικό πρόγραμμα το 2014 και έπειτα από σειρά δικαστικών προσφυγών ναυάγησε οριστικά τον Μάιο του 2021.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του νέου διαγωνισμού τον περασμένο Δεκέμβριο προκάλεσε και την πρώτη προσφυγή –τουλάχιστον με τα όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά- από τον ελβετικό πολυεθνικό ομιλο Landis+Gyr που αποκλείστηκε μαζί με δύο ακόμη υποψηφίους επενδυτές από τους 7 συνολικά που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον. Η προδικαστική προσφυγή της Landis+Gyr εκδικάστηκε χθες από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και από την απόφαση που αναμένεται εντός 20ημέρου θα κριθεί το εάν ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ή θα μπει σε δικαστικές περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις.

Η Ελβετική εταιρία πάντως φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε νομικό εργαλείο για την επιστροφή της στο διαγωνισμό, στάση που σημαίνει προσφυγή στο ΣτΕ σε περίπτωση που η απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ είναι αρνητική. Μια τέτοια εξέλιξη στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση στη διαγωνιστική διαδικασία, όταν στις 14 Φεβρουαρίου κλείνει ήδη ένα χρόνο από την πρώτη προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες μετά από τέσσερις αναβολές κατατέθηκαν τελικά στις 8 Ιουνίου.

Οι εταιρείες που περνούν στη δεύτερη φάση

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ ενέκρινε την λίστα των τεσσάρων εταιριών που προκρίθηκαν για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να τη δημοσιοποιήσει. Επιπλέον αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ονόματα των εταιριών που έχουν διαρρεύσει με κύκλους της διοίκησης να δηλώνουν «ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και ανακοινώσεις θα γίνουν όταν θα ολοκληρωθεί».

Εκτός διαγωνισμού σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει είναι επίσης η κοινοπραξία των Gridspertise Srl - Bitron Poland Sp και η κοινοπραξία των Netcompany Intrasoft SA- Ningbo Sanxing Electric- Vodafone Panafon Hellenic Telecommunications Company SA.
Στη λίστα των εταιριών που προκρίθηκαν είναι η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh, σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS και η ελληνική Protasis AE, κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Το φιλόδοξο project της αντικατάστασης 7,3 εκατ. μετρητών ξεκίνησε από τον ΔΕΔΔΗΕ με έναν πιλοτικό διαγωνισμό το 2014 για την εγκατάσταση 160.000 «έξυπνων» μετρητών στο δίκτυο χαμηλής τάσης σε Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο, Αγιο Ευστράτιο, Λευκάδα και σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015. Τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προσέβλεπαν στο μεγάλο έργο αξίας άνω του 1 δισ. που θα ακολουθούσε, μέσω σειράς ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών τορπίλισαν τις πρώτες προσπάθειες. Ακολούθησε η περίοδος οικονομικής ένδειας της ΔΕΗ. Το σταθερό και εγγυημένο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ δεν περίσσευε για επενδύσεις, αφού έπρεπε να αντισταθμίζει τις ζημίες της παραγωγής και της εμπορίας για να μπορέσει η εταιρεία να κρατηθεί όρθια. Η νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έβαλε τέλος στον στοιχειωμένο διαγωνισμό τον Μάρτιο του 2021 και επανεκκίνησε το φιλόδοξο project για την αντικατάσταση 7,3 εκατ. μετρητών μέσω ενός σταδιακού προγράμματος με ορίζοντα το 2030.


Προϋπολογισμός 1,163 δισ

Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2022-2026 του Διαχειριστή, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, ανέρχεται σε 1,163 δις. ευρώ. Το έργο προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών για καταναλωτές χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων 5,2 εκατ. μονοφασικοί και 2,1 εκατ. τριφασικοί, καθώς και την ένταξη τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα θα αποξυλωνθούν οι υφιστάμενοι μετρητές.

Με τους «έξυπνους» μετρητές οι καταναλωτές έχουν διαρκή πρόσβαση στα στοιχεία τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του Διαδικτύου και δυνατότητα διαχείρισης των φορτίων τους για εξοικονόμηση ρεύματος. Ο καταναλωτής ανά πάσα στιγμή μπορεί να βλέπει την ενέργεια που καταναλώνει η κάθε συσκευή του και να έχει λεπτομερή ανάλυση για το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει ανά ώρα και σύγκρισης με προηγούμενους μήνες.
Παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης και του κόστους στη χονδρεμπορική αγορά, διευκολύνοντας την καλύτερη διαχείριση των φορτίων τις ώρες αιχμής. Σήμερα υπάρχει μόνο η δυνατότητα για χαμηλή νυχτερινή χρέωση με ξεχωριστό μετρητή. Παράλληλα ο διαχειριστής δικτύου θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επεμβαίνει άμεσα για την αποκατάστασή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης