Ενέργεια

Ουγγαρία και Κροατία σχεδιάζουν να επεκτείνουν τον αγωγό πετρελαίου της Αδριατικής

Ουγγαρία και Κροατία σχεδιάζουν να επεκτείνουν τον αγωγό πετρελαίου της Αδριατικής
Η Ουγγαρία είναι μια από τις χώρες της περιοχής που είναι πιο εκτεθειμένες στις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων

Η Ουγγαρία σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Κροατία για να αυξήσει τη χωρητικότητα του αγωγού της Αδριατικής που μεταφέρει μη ρωσικό αργό στην Ουγγαρία, δήλωσε ο επικεφαλής του προσωπικού γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σε ενημέρωση την Πέμπτη.
Ο Gergely Gulyas είπε ότι η κυβέρνηση συζήτησε την ενεργειακή στρατηγική της για το 2030 η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα το διυλιστήριο του Δούναβη της ουγγρικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL να επεξεργάζεται περισσότερο μη ρωσικό αργό.

Η Ουγγαρία είναι μια από τις χώρες της περιοχής που είναι πιο εκτεθειμένες στις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων. Το διυλιστήριο της MOL παίρνουν αργό μέσω του αγωγού Druzhba.

Το δίκτυο Druzhba προέρχεται από τη Ρωσία και διακλαδίζεται στη Λευκορωσία στην Ουκρανία, όπου διαιρείται και πάλι για να προμηθεύει αρκετές χώρες στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη που εξαρτώνται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων στην Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

"Γνωρίζουμε ότι αν δεν προερχόταν αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία τώρα, τότε οι αποστολές θα μπορούσαν να έρθουν μόνο μέσω της θάλασσας, στον αγωγό της Αδριατικής. Αλλά η χωρητικότητα αυτού του αγωγού είναι μόνο το 70%-80% αυτής που θα χρειαζόταν", δήλωσε ο Gulyas.
«Έτσι, πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας, το οποίο η Ουγγαρία θα ήθελε να υλοποιήσει μαζί με την Κροατία», πρόσθεσε.

Ο Gulyas είπε ότι η πυρηνική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας, και η ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, θα είναι κεντρικά στη στρατηγική που σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση αντλώντας από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα χρήματα.

Οι Βρυξέλλες ανέστειλαν την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ στην Ουγγαρία λόγω διαφωνίας για το κράτος δικαίου, αλλά η Βουδαπέστη ελπίζει να ξεμπλοκάρει τα κονδύλια μέχρι τα μέσα του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης