Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το υδρογόνο "κλειδί" για τον "πράσινο" συμβιβασμό ΕΕ και ΗΠΑ - Τα σημεία διαφωνίας

Το υδρογόνο

Ποιές παραχωρήσεις μπορούν να κάνουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

 

Οι έντονες εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν παραχωρήσεις για το υδρογόνο. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει επιδοτήσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος του βιώσιμου παραγόμενου πράσινου υδρογόνου έως το 2030. Εάν η ΕΕ μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερη πρόσβαση στην αλυσίδα παραγωγής της Αμερικής διαχειριζόμενη ελκυστικά τις μελλοντικές της ανάγκες σε εισαγωγές, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση της ευρύτερης διατλαντικής διαμάχης σύμφωνα με το Reuters.


Οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν την Παρασκευή δράση, αλλά δεν είναι πολύ πιο κοντά σε μια σθεναρή απάντηση στον IRA. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ θέλουν να ξεκινήσουν την εγχώρια παραγωγή πράσινου υδρογόνου, να μειώσουν τις μελλοντικές εκπομπές και να αποτρέψουν την Κίνα από το να κυριαρχήσει σε μια ολοένα και πιο σημαντική παγκόσμια αγορά, όπως ισχύει για τα ηλιακά πάνελ. Αυτήν τη στιγμή, το 99% των σχεδόν 100 εκατομμυρίων τόνων ετήσιας εμπορικής παραγωγής υδρογόνου προέρχεται από πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Μέχρι το 2030, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πάνω από 175 εκατομμύρια τόνους παγκόσμιας παραγωγής, με το 35% να προέρχεται από πράσινο υδρογόνο που χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μηδενικού άνθρακα για τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης, παράγοντας το ίδιο στοιχείο αλλά χωρίς επιβλαβείς εκπομπές.

Επιδοτήσεις

Τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το πράσινο υδρογόνο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες περιοχές, όπως η βαριά βιομηχανία και η χαλυβουργία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη το έχει καταστήσει κεντρικό στοιχείο μιας νέας σειράς επιδοτήσεων «σημαντικών έργων».
Ωστόσο, η Ευρώπη χρειάζεται να εισαγάγει ξανά την ίδια ποσότητα περίπου 10 εκατομμύρια τόνους που στοχεύει να παράγει εγχώρια έως το 2030. Αυτό ανοίγει την πόρτα για μια συμφωνία: εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθήσουν τους κατασκευαστές της ΕΕ να συνεισφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα ανταλλακτικών και μηχανημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, η Ευρώπη θα μπορούσε να ανταποδώσει παρέχοντας μια έτοιμη αγορά για το τελικό προϊόν.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια λύση για να αποτρέψει τις μεγάλες εταιρείες της από την απλή μετεγκατάσταση εργοστασίων και κεφαλαίων πέρα από τον Ατλαντικό για να αξιοποιήσει το πλήρες φάσμα των αμερικανικών πλεονεκτημάτων. Η μελλοντική αγορά για συσκευές ηλεκτρόλυσης και άλλα φιλικά προς το περιβάλλον εργαλεία θα είναι τεράστια, δεδομένης της αναμενόμενης ζήτησης. Το κίνητρο των ΗΠΑ για συνεργασία είναι πιο στρατηγικό. Η άμβλυνση των εντάσεων με τις Βρυξέλλες θα εξομαλύνει τις διπλωματικές σχέσεις και θα δημιουργούσε μια πλούσια αγορά γεμάτη πελάτες. Επειδή το υδρογόνο είναι μια μελλοντική βιομηχανία περισσότερο από μια τρέχουσα πηγή θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, και οι δύο πλευρές μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις και να διεκδικήσουν τη νίκη ταυτόχρονα.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμιου ανταγωνιστή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν περισσότερα κίνητρα από ποτέ να παραμείνουν με φιλικούς οικονομικούς όρους. Μια συμφωνία για το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι η ανάσα που χρειάζονται οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης